Aniliinlilla

Allikas: Vikipeedia
W.H. Perkini poja kiri, millega on kaasas tükk aniliinlillaga värvitud siidi
Aniliinlilla värvinäidis puuvillasel lõngal Dresdeni ülikooli ajalooliste värvainete kollektsioonis
Kuninganna Victoria aniliinlillas kleidis oma tütre printsess Victoria laulatusel J. Phillipi maalil, 1858

Aniliinlilla ehk Perkini lilla (inglise keeles mauveine ja Perkin's purple) oli esimene sünteesitud aniliinvärv ajaloos, millega sai kangastele anda püsiva erklilla värvitooni.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Keemiaüliõpilane William Henry Perkin lõi värvaine juhuslikult 1856. aastal, kui püüdis sünteesida aniliinist malaariaravimit hiniini. Perkin sai avastuse tähtsusest aru ja patenteeris värvaine valmistamise protsessi. Aniliinlilla läks masstootmisse ja elas moemaailmas üle tohutu populaarsuse[1]. Perkin algul ristis oma värvaine kuulsa ajaloolise eeskuju Tüürose purpuri järgi, kuid otsustas hiljem moodsa prantsuskeelse sõna mauve 'kassinaerililla' kasuks[2].

Et moekaup jõudis ruttu ka Eestimaale, näitab 1870. aasta novembrikuu Postimehes avaldatud Krameri apteegi kuulutus. Kuulutuse tekst teatab, et apteegist saab osta igasuguseid värve, sealhulgas "anilini lilla wärwi; anilini wärw saab pulwris, kui ka weddelalt müdud"[3].

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Värvaine on peaaegu musta värvi pulber, vees lahustumatu, kuid lahustub etanoolis. Aine CAS-number on 6373-22-4. Aluste ja hapete toimele vastupidav. Värvimisomadused väga head, eriti puuvilla- ja siidikiududel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]