Andrzej Poczobut

Allikas: Vikipeedia
Andrzej Poczobut (2013)

Andrzej Poczobut (valgevene keeles Андрэй Пачобут; sündinud 16. aprillil 1973 Vialikaja Bierastavicas) on poola rahvusest Valgevene ajakirjanik, publitsist ja blogija, Valgevene poola vähemuse aktivist ja poliitvang.

Ta sündis aastal 1973 Vialikaja Bierastavicas. Ta lõpetas aastal 1998 Hrodna Riikliku Ülikooli õigusteaduskonna.

Aastatel 1999–2001 oli ta õigusõppejõud Hrodna Riiklikus Polütehnilises Kõrgkoolis ning Õigus- ja ärikoolis. Siis asus ta tegelema ajakirjandusega. Ta töötas muu hulgas Grodno ajalehtedes "Pahonia", "Dien", "Miestnoje Vriemia", "Głos znad Niemna" ja üleriigilises sõltumatus päevalehes "Narodnaja Volja". Ta oli Anżelika Orechwo (endise nimega Andżelika Borys) juhitava Valgevene Poolakate Liidu ajakirja "Magazyn Polski na ugraniczności" peatoimetaja. Alates 2006. aastast "Gazeta Wyborcza" korrespondent Hrodnas.

Ta on Valgevene Poolakate Liidu aktiivne liige alates 1990. aastatest. Ta on alati kindlalt toetanud organisatsiooni täielikku sõltumatust Minski võimudest, kuid seda Valgevene seadusandluse raames. Ta oli Valgevene Poolakate Liidu ülemnõukogu esimees, mida Minski võimud ei tunnustanud.

Ta on üks Valgevene presidendi Alaksandr Łukašenka vastaseid, keda režiim on oma artiklites korduvalt kritiseerinud. Teda peeti kinni ja vahistati mitu korda oma ühiskondliku ja ajakirjandusliku tegevuse eest.

Ta on ekspert NSV Liidu eriteenistuste ajalooga Lääne-Valgevenes ja Armia Krajowa tegevusega nendes valdkondades.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus, tal on tütar ja poeg.