Andreas Weide (purjelaev)

Allikas: Vikipeedia

Andreas Weide oli 19. sajandi lõpul Eestis ehitatud neljamastiline barkantiin. Oli ühtlasi suurim Eestis ja eestlaste poolt ehitatud purjelaev.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Laev ehitati 1888-1891. a Heinastes tuntud Saaremaa laevaehitusmeistri Mattis Hohensee juhtimisel. Nime sai omaniku Andreas Weide (Veide) järgi ja kodusadamaks sai Riia. Et laev ehitati Eesti-Läti ala piiril ja kodusadamaks (nagu paljudel Liivi lahe ääres ehitatud eesti laevadel) pandi Riia, loevad Andreas Weidet oma suurimaks ehitatud purjelaevaks ka lätlased.

Purjetas sageli Lõuna-Ameerika, Aafrika ja Euroopa sadamatesse. Algul olid kaptenid Veidede perekonnast, hiljem lätlased.

1901. a sügisel, olles teel söelastiga Inglismaalt Brasiiliasse, hakkas laev Lääne-Aafrika rannikul tormis lekkima ja sõitis uppumisest pääsemiseks Dakari sadamasse. Seal müüdi ta 1902. a algul päästekulude katteks oksjonil itaallastele.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Neljamastilise barkantiini pikkus oli 47,6 m, laius 9 m, maksimaalne süvis 4,9 m ning kogumahutavus 583 brutoregistertonni. Meeskonda kuulus 12 inimest.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]