Andmete visualiseerimine

Allikas: Vikipeedia

Andmete visualiseerimine on infoühiskonna kommunikatsioonipraktikate komponent, mis keskendub statistiliste või muude lähteandmete arusaadavaks tegemisele nende oluliste aspektide visuaalse kujutamise abil nägemistaju iseomast võimekust ära kasutades. Andmete algsest vormist erineva kujutamise eesmärk on enamasti lihtsustamine ning andmetes peituvate tähendusrikaste seoste leidmine või vahendamine avalikkusele.

Kuigi andmeanalüüs on enamasti seotud statistikaga ning andmete visualiseerimisel kasutatakse harjumuspäraseid diagramme, graafikuid, skeeme, kaarte, tabeleid, on visualiseeringu lugemine siiski tõlgenduslik ning seega on andmete visualiseerimises oluline kunstiline komponent. Andmete visualiseerimise jaoks oluliste uurimisvaldkondadena nimetatakse statistikat ja arvutiteadust, psühholoogiat ja semiootikat ning graafilist ning multimeediadisaini.[1]

Lisaks visualiseerimisele andmeid ka helindatakse, muudetakse kombatavaks jne.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Manuela Aparicio and Carlos J. Costa (november 2014). "Data visualization". Communication Design Quarterly Review. 3 (1): 7–11. DOI:10.1145/2721882.2721883.{{cite journal}}: CS1 hooldus: kasutab parameetrit autorid (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Vaata ka" – valik Vikipeedia projektide andmekogude visualiseeringuid