Andestamatud needused

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Andestamatud Needused)

Andestamatud needused on J. K. Rowlingu romaanisarjas "Harry Potter" needused, mida kasutades võidab inimene Alastor Moody sõnade kohaselt "üheotsapileti Azkabani".

Andestamatute needuste lausumise seadustas Bartemius Crouch Voldemorti esimesel võimuhaaramisperioodil, kusjuures needusi tohtis kasutada vaid Voldemorti ja tema surmasööjate vastu. Hiljem oli nende needuste kasutamise eest karistuseks eluaegne vangistus.

Needuseid on kolm: Avada Kedavra, Cruciatuse needus ja Imperiuse needus.

Imperiuse needus[muuda | muuda lähteteksti]

Loitsimissõnaks on "Imperio". Imperiuse needust kasutatakse ohvri tahte allutamiseks enda omale. Nii teeb ohver seda, mida tal kästakse teha, ega mõtle, kas need toimingud on kooskõlas tema enda soovidega. Imperiuse needusele on võimalik õppida vastu hakkama.

Imperiuse needust kasutasid surmasööjad ja Voldemort tihti selleks, et panna inimesi endaga koostööd tegema. Seda tõika kasutasid pärast Voldemorti esimest võimulolekut ära endised surmasööjad, kes karistusest pääsemiseks väitsid, et tegutsesid Imperiuse needuse mõju all, ehkki liitusid tegelikult Voldemortiga vabatahtlikult.

Sarja neljandas osas ("Harry Potter ja tulepeeker") kasutab professor Moody (kes tegelikult oli Voldemorti teener Bartemius Crouch juunior) Imperiuse needust oma õpilaste peal, et õpetada neid sellele vastu seisma.

Sarja seitsmendas osas ("Harry Potter ja surma vägised") kasutab Harry Imperiuse needust härjapõlvlase peal, et too teda Gringottsi sissepääsemisel aitaks.

Cruciatuse needus[muuda | muuda lähteteksti]

Loitsimissõnaks on "Crucio". Cruciatuse needus on piinamisneedus, millega põhjustatakse oma ohvrile tohutut valu. Cruciatuse needusega piinas Bellatrix Lestrange Neville Longbottomi auroritest vanemaid, kuni nad valust hulluks läksid.

Cruciatuse needuse toimimiseks peab needuse lausuja tõeliselt tahtma, et tema ohver kannataks. Nii ei põhjusta Harry Potteri lausutud Cruciatuse needus sarja viiendas osas ("Harry Potter ja Fööniksi ordu") Bellatrix Lestrange'ile erilist valu, kuna see lähtub vaid õiglasest vihast, mitte aga soovist kannatusi põhjustada.

Avada Kedavra[muuda | muuda lähteteksti]

Avada Kedavra ehk tapmisneedus on andestamatutest needustest kõige hullem ning on ohvrile surmav.

Ainus teadaolev tapmisneeduse üleelanu on Harry Potter. Lord Voldemort üritas väikest Harryt selle needusega tappa, nagu ta oli tapnud tema vanemad. Kuid aastane Harry elas needuse üle, pääsedes vaid välgunoolekujulise armiga otsaesisel. Seetõttu sai Harry ka juba maast-madalast endale hüüdnime "Poiss, kes jäi ellu". Teist korda pääses ta surmast 7. osas, seda tänu sellele, et ta oli ise üks Voldemorti varikätkidest ja enda tehtud varikätke ei saa purustada. Avada Kedavra needusega tapeti Harry Potteri sõber Cedric Diggory, tema ristiisa Sirius Black ja Harry Potteri kaitsja Albus Dumbeldore.