An der Etsch

Allikas: Vikipeedia

Deutschordensballei An der Etsch und im Gebirge
Teutooni foogtkond Adige jõel ja mägedes


1260–1805
Teutooni ordu vapp
Komtuurkonnad aastal 1788
Valitsusvorm teokraatia
Osa Saksa-Rooma riigi vasall
Pealinn Bolzano

An der Etsch und im Gebirge (saksa keelest: 'Etschil ja mägedes') oli Teutooni ordu foogtkond (Ballei), mis loodi 1260. aasta paiku. Selle peakorter oli Bolzanos (Bozen), nüüd Itaalia Lõuna-Tirooli provintsis. Foogtkond koosnes mitmest komtuurkonnast endises Tirooli krahvkonnas ja sellega külgnevas Trento piiskopkonnas.

Olles üks teutooni provintsidest Saksa-Rooma riigis, omas An der Etsch otse keisrile allumise feodaalstaatust. Selle komtuurkonnad allusid maakomtuurile (Landkomtur; commendator provincialis), kes ise allus kõigi foogtkondade Deutschmeister'i komtuurile Saksamaal ja Itaalias, mõnikord otse kõrgmeistrile.

Komtuurkond (Deutschhaus) Bolzano

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teutooni rüütlid püstitasid esimese hospidali Etschi ja Eisacki liitumiskohta Bozeni lähedal aastal 1202, sellele järgnes mitu hostelit piki mägiteed kuni Brenneri mäekuruni, mis olid elulised Saksa-Rooma keisritele Itaalia valitsemisel või ristisõdalaste teel pühale maale.

Foogtkond kaotas oma autonoomia Napoleoni sõdade ajal pärast 1805. aasta Pressburgi rahu, kui Tirool loovutati äsja loodud Baieri kuningriigile ja liidendati aastal 1814 lõpuks Austria keisririigiga. Teutooni ordu vaatevinklist ei ole provintsi kunagi lahti riigistatud ja tänini tähistab An der Etsch ilmikvendade organisatsiooni Lõuna-Tiroolis.

Komtuurkonnad 1400. aasta paiku[muuda | muuda lähteteksti]