Amised

Allikas: Vikipeedia

Amised (omanimetus Pangcah [pant͡saʜ] "inimesed", hiina keeles 阿美族, pinyin āměi-zú; ka amid, varem anušid[1]) rahvas Taiwanil, saare põlisasukad. Nad kõnelevad amise keelt, mis kuulub austroneesia keelte hulka.

Amised on üks 13 ametlikult tunnustatud Taiwani pärismaisest rahvast. Amiste traditsiooniline asuala hõlmab pika kitsa oru Taiwani Keskmägede ja Rannikumäestiku vahel, tasandiku Vaikse ookeani rannikul ida pool Rannikumäestikku ning Hengchuni poolsaare.

2000. aastal oli amiseid 148,992 – umbes 37,5% Taiwani põlisrahvaste koguarvust. Seega on amised Taiwani arvukaim põlisrahvas.[2] Tänu oma asukohale rannikul elatuvad amid peamiselt kalapüügist. Traditsiooniliselt järgivad nad emapoolset pärimisõigust.[3] Tavapärased amide külad olid põlisrahva kohta suhteliselt suured, neis oli keskeltläbi 500–1000 elanikku. Tänapäeval moodustavad amid enamiku Taiwani "linnapärismaalastest" ning on arenenud mitmeks "linnahõimuks", mis on levinud üle kogu saare.

Identiteet ja liigitus[muuda | muuda lähteteksti]

Amised nimetavad end üldiselt Pangcah, mis tähendab "inimesed" või "meie sorti rahvas". Sellegipoolest kasutatakse tänapäeval Taiwanil eelkõige nimetust "amised", mis tuleneb sõnast amis ("põhi"). Miks Pangcah' kohta sellist nime pruugitakse, on siiani teaduslikult selgitamata. Üks oletus on, et seda nimetust tarvitasid algselt pujumad, kellest amised jäid põhja. Teise hüpoteesi järgi nimetasid Taitungi tasandiku asukad end amisteks, kuna nende esivanemad tulid sinna põhjast. See põhjendus on kirjas ka uuringuraportis "Banzoku Chōsa Hōkokusho"[4], viidates, et selline nimekasutus võib pärineda amiste rühmalt, mis asus tänapäeva Chenkongist kuni Taitungi tasandikuni ja keda antropoloogid nimetavad Falangaw' amisteks. Nende lähim geneetiline sugulasrühm on filipiinlased.[5][6].

Raamatu "Taiwanese Aboriginal History: Amis" ("Taiwani pärismaine ajalugu: amised") järgi jagunevad amised viide rühma:

  • Põhjarühm, mis elab Chihlai/Hualieni tasandikul
  • Keskrühm, mis elab Rannikumägedest läänes
  • Rannikurühm, mis elab Rannikumägedest idas
  • Falangaw' rühm, mis elab Chengkongi ja Taitungi tasandiku vahel
  • Hengchuni rühm, mis elab Hengchuni poolsaarel

Ehkki laialdaselt kasutusel, põhineb see liigitus üksnes geograafilisel jaotusel ja hõimude rändel. See ei ühti kultuuriliste, keeleliste ja füüsiliste erisustega.

Tavandid ja kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsiooniline amise perekond on matriarhaalne, perepea on pereema.

Amiste tähtsaim püha on lõikuspidu. Amiste lõikuspeol näidatakse üles tänulikkust jumalate ees ja palutakse viljaõnne järgmiseks aastaks. See toimub igal aastal juulist septembrini.[7]

Amiste laulud on tuntud keeruka kontrapunktaalse polüfoonia poolest. Paljud on seda kuulnud enese teadmata. Nimelt kasutas ansambel Enigma oma teisel plaadil "The Cross of Changes" laulus "Return to Innocence" amiste laulu. See oli 1996. aastal Atlanta olümpiamängude teemalaul. Refrääni laulsid Difang ja Igay Duana, kes esinevad ühes Taiwani põliskultuuritrupis. Maison des Cultures du Monde salvestas nende laulu ringreisi ajal ning avaldas CD, mida hiljem kasutas Enigma, mainimata lauljate ja laulu rahvuslikku päritolu. Vaidlus lahendati kohtus.

Tuntud amiseid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Amise keele kirje KNAB-is
  2. Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. (DGBAS). National Statistics, Republic of China (Taiwan). Preliminary statistical analysis report of 2000 Population and Housing Census. Väljavõte tabelist 28 "Indigenous population distribution in Taiwan-Fukien Area". Kasutatud 30.08.2006
  3. http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=ami
  4. "Banzoku Chōsa Hōkokusho" ("Uuringuraportid metslaste kohta"), 1913–1918, Taipei. Vol. 8, p. 4
  5. plbi-03-08-05 1..11
  6. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 11. mai 2011. Vaadatud 8. aprillil 2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  7. Amis Harvest Festival held in East Taiwan, The China Post July 28, 2005, retrieved in April 8, 2011

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]