Orgasmi-pagoodipuu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Alstonia scholaris)
Orgasmi-pagoodipuu

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Emajuurelaadsed Gentianales
Sugukond Koerakoolulised Apocynaceae
Perekond Pagoodipuu Alstonia
Liik Orgasmi-pagoodipuu
Binaarne nimetus
Alstonia scholaris
(L.) R.Br
Sünonüümid
  • Alstonia kurzii Hook.f.
  • Alstonia scholaris var. avae A.DC.
  • Alstonia scholaris var. blumei A.DC.
  • Alstonia scholaris var. velutina Monach.
  • Alstonia spectabilis Kurz
  • Echites pala Buch.-Ham. ex Spreng.
  • Echites scholaris L.
  • Pala scholaris (L.) Roberty[1]

Orgasmi-pagoodipuu (Alstonia scholaris) on igihaljas troopiline puuliik, mis kasvab looduslikult Lõuna-Aasias ja Austraalias.

Botaaniline kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Orgasmi-pagoodipuu leht
Õisik ja lehed
Lehed ja viljad

Puu kasvab 6–20 meetri kõrguseks. Nahkjad kitsalt munajad lehed on 9–20 cm pikad ja asuvad enamasti 5–8 kaupa sõrmjalt. Leherootsud on 1–3 cm pikkused.

Õied on mõlemasoolised ja paiknevad tihedas õisikus 2–7 cm pikkusel varrel. Kroonlehed on 6 mm pikkused.

Vili on 30–60 cm pikk ja 2–5 mm lai kukkur. Seemned on piklikud ripsmeliste servadega ja karvatutiga tipus. Viljad küpsevad detsembrist maini.

Orgasmi-pagoodipuu koor

Koor on hallikaspruun[2], lõhnatu ja väga kibeda maitsega ning eritab piimmahla. Piimmahl sisaldab toksilisi alkaloide.

Kõiki puu osi peetakse mürgiseks.[viide?]

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Orgasmi-pagoodipuu on levinud Hiinas Guangxi ja Yunnani provintsis, Indias, Nepalis, Sri Lankal, Kambodžas, Birmas, Tais, Vietnamis, Indoneesias, Malaisias, Paapua Uus-Guineas, Filipiinidel, Saalomoni saartel ja Austraalias Queenslandis.

Kasutamine ja toimed[muuda | muuda lähteteksti]

Orgasmi-pagoodipuu koor (Alstoniae scholaris cortex) sisaldab alkaloide ja seda kasutatakse hiniini asemel.

Taimesaadused evivad loomkatsete ja laboratoorsete uuringute alusel mikroobide, kõhulahtisuse, kõrgrõhu, malaaria, vähi, astma, artriidi (lehtede etanooliekstrakt artriidiga laborirottidel[3]), põletiku-[4], diabeedi- (indutseeritud diabeet laborirottidel[5]) ja viljatusvastast toimet. Kasutamisel toimivad maksale soodsalt ja moduleerivad immuunsust.

Orgasmi-pagoodipuu koore tõmmist on kasutatud kõhulahtisuse ja malaaria raviks, samuti toonikumi ja palavikualandajana ning haavade raviks.

Ajurveedas kasutatakse mitmete naha haiguslike seisundite ravis, malaariapalaviku, urtikaaria, kroonilise düsenteeria, kõhulahtisuse ja maohammustuste korral.

Lehtede tõmmist on kasutatud beribeeri raviks.[6] Sri Lankal kasutatakse orgasmi-pagoodipuu kerget puitu kirstude valmistamiseks.

Orgasmi-pagoodipuu puidust tehti ka koolides kasutatud kirjutustahvleid. Selle järgi on taime ladinakeelne liiginimi scholaris. Taime seemneid kasutatakse afrodisiaakumina.

Villane ja puuvillane kangas värvitakse kooretõmmisega mitme kollase tooni saamiseks.[7]

Farmakoloogiline toime tuberkuloosi mükobakteritele[muuda | muuda lähteteksti]

In vitro katsetes evivad orgasmi-pagoodipuu lehtede, tüve ja juurte koorest valmistatud metanooliekstraktid tuberkuloosi mükobakteri laboriisolaadile H37Rv inhibeerivat toimet.[8]

Tsütotoksiline toime vähirakkudele[muuda | muuda lähteteksti]

Orgasmi-pagoodipuu ekstraktidel on teadusuuringute kohaselt tsütotoksiline toime (tugevus sõltub taimesaaduste kogumise aastaajast; suvel ja talvel korjatutel on see suurem) mitmetele inimese vähitüübi rakkudele, näiteks HeLa rakuliini rakkudele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Alstonia scholaris (L.) R. Br.". CoL, vaadatud 14.06.2015
  2. "Alstonia scholaris (L.) R. Br. - Apocynaceae". Biotik, vaadatud 14.06.2015
  3. Sinnathambi Arulmozhi, Papiya Mitra Mazumder, Lohidasan Sathiyanarayanan, Purnima Ashok, "Anti-arthritic and antioxidant activity of leaves of Alstonia scholaris Linn. R.Br.". European Journal of Integrative Medicine, 3. väljaanne, nr 2, juuni 2011, lk e83–e90
  4. Jian-Hua Shang, Xiang-Hai Cai, Tao Feng, Yun-Li Zhao, Jing-Kun Wang, Lu-Yong Zhang, Ming Yan, Xiao-Dong Luo, "Pharmacological evaluation of Alstonia scholaris: Anti-inflammatory and analgesic effects". Journal of Ethnopharmacology, 129. väljaanne, nr 2, 27. mai 2010, lk 174–18
  5. Sinnathambi Arulmozhi, Papiya Mitra Mazumder, Sathiyanarayanan Lohidasan, Prasad Thakurdesai, "Antidiabetic and antihyperlipidemic activity of leaves of Alstonia scholaris Linn. R.Br.". European Journal of Integrative Medicine, 2. väljaanne, nr 1, aprill 2010, lk 23–32
  6. "Alstonia scholaris (Linn.) R. Br.". StuartXchange, vaadatud 14.06.2015
  7. Alstonia scholaris.–Dita Bark.. Henriette's Herbal Homepage, vaadatud 14.06.2015
  8. Pawan Kaushik, Dhirender Kaushik, Neha Sharma, AC Rana, "Alstonia scholaris: It's Phytochemistry and pharmacology". Department of Pharmacology, Institute of Pharmaceutical Sciences, 2011, 2. väljaanne, nr 2, lk 71–78, 15. juuli 2011

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]