Aloe succotrina

Allikas: Vikipeedia
Õitsev taim looduslikus kasvukohas

Aloe succotrina on aaloe perekonda kuuluv taimeliik, Kaplinna ning Lääne-Kapimaa provintsi edelanurga endeem.

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Lääne-Kapimaa provintsi kaart, kus Aloe succotrina levila on märgitud sinisega

Taim kasvab pärismaisena Kapi poolsaarel kuni Mossel Bayni idas. See aaloeliik on tavaline poolsaare liivakivi-fynbos'is, kus ta kasvab tavaliselt kõrgel kaljuseintel ja kõrgetel kaljudel, kuhu sesoonsed tulekahjud ei ulatu.

See on aaloede ja nende lähisugulaste seas üks vähestest fynbos '​is kasvavatest liikidest (teised on voldiline aaloe ja Aloiampelos commixta Laudmäel) ja üks vähestest Kaplinnas pärismaistest liikidest (teised on Aloiampelos commixta ja seebilill-aaloe).

Nomenklatuur[muuda | muuda lähteteksti]

Liigiepiteet succotrina (naissugu sõnast succotrinus) tähendab 'Sokotraga seonduv' ning on pandud sellepärast, et taime kodumaaks peeti Sokotrat, või siis on see tuletatud sõnadest succus 'mahl' ja citrinus 'sidrunkollane', sest selle lehtede mahl on sidrunkollane[1].

Liigi autor on Carlo Allioni.

Välimus ja ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Illustratsioon raamatust "Köhler's Medizinalpfanzen"

Vegetatiivsed tunnused[muuda | muuda lähteteksti]

Aloe succotrina on tüvega või mõnikord peaaegu tüveta, lihtne või aluselt ja selle kohalt harunev. Püstine või roomav tüvi kasvav kuni 2 m pikkuseks ja selle läbimõõt on 15 cm.

Lantsetjad lehed kasvavad tihedates kodarikes. Surnud lehed jäävad tüve külge.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Urs Eggli, Leonard E. Newton. Etymological Dictionary of Succulent Plant Names, Springer, Berlin/Heidelberg 2010, ISBN 978-3-642-05597-3, lk 233.