Allikabänd

Allikas: Vikipeedia
Foto on tehtud 2013. aastal Pärnu-Jaagupi kiriku juures. Esimeses reas vasakult: Kertu Rein, Veronika Sõstar, Aile Bergmann, Maarja Maria Känd ja Vartan Arutjunov. Teises reas vasakult: Margus Kosarev, Renee Logberg, Hermo Hodanjonok ja Assar Järvekülg.

Allikabänd on eesti folkansambel, mis loodi 2010. aastal Tartus.

Ansamblit aitas esimesel aastal juhendada Meelis Olev, aastatel 2011–2013 oli juhendaja Kertu Rein. 2016. aastast juhendab ansamblit folkmuusik Toivo Sõmer. Algul neljaliikmeline ansambel on kasvanud seitsmeliikmeliseks.

Allikabändi repertuaari kuuluvad regilaulud, uuemad rahvalaulud, töötlused ja ka omaloomingulised palad.

Esimestel tegevusaastatel esineti peamiselt lasteaedades ja koolides, ainus avalikku tähelepanu pälvinud kontsert anti teatrifestivalil "Savilind" aastal 2010. Esimesed suuremad esinemised toimusid Viljandi pärimusmuusika festivali vabalaval aastatel 2011 ja 2012, samuti kontserdisarja Unustatud mõisad raames Tammistu mõisas Tartu lähedal. 2012. aastal võeti esmakordselt osa ka Võru folkloorifestivalist ja anti ühiseid jõulukontserte koos noortekollektiiviga Singelus ja ansambliga Midrid. 2013. aastal esines ansambel esimest korda Narvas, andes ühiskontserdi sealse folklooriansambliga Suprjadki. 2013. aasta suvel osaleti ka Hiiu folgil. 2014. aastal osaleti festivalil "European Song Festival 2014" Eesti esindajana.

Koostöös Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsiga korraldas bänd 5.–10. juulil 2015 Tartus pillilaagri erivajadustega täiskasvanutele. Laagris õpetati akordioni, parmupilli, plokkflööti, ksülofoni, kitarri, väikekannelt. Laagris osalesid pilliõpetajatena Kulno Malva, Priit Moppel, Toivo Sõmer ja Anneli Vilbaste. Õpetati ka rahvatantsu ja arendati lauluoskust – juhendajad Merje Malkki ja Triin Sünter. Pärast seda on pillilaagreid peetud igal aastal.

Regilaulutube on Tartus korraldatud juba aastast 2008, aastast 2015 korraldab neid bändi liige Veronika Sõstar. Need toimuvad kord kuus laupäeviti Tartus Eesti Rahva Muuseumis. Kõigil osalejatel on võimalus regilaule hästi tundva inimese eeslaulmisel tasuta laule kuulata, kaasa laulda ja õppida.

Ansambli liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Olulisemad esinemised[muuda | muuda lähteteksti]

Välisesinemised[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt on tehtud European Song Festival 2014 ajal Stockholmi kontserdimajas. Pildil on kõik bändiliikmed, seltskonnaga on liitunud ka festivali konferansjee Tommi Fagerberg (pitsiga)

1.–3. mail 2014 osales Allikabänd lauluvõistlusel European Song Festival 2014 Eesti esindajana.[1][2] See oli bändi jaoks esimene välisesinemine. Festivalil osalemiseks korraldas ansambel kontserdisarja Aitame Allikabändi Rootsi, mille raames toimus kolm annetuspõhist kontserti Genialistide klubis, Tartu Ülikooli aulas ja Mustpeade majas Tallinnas. Palju abi saadi ka Hooandjast.

Festivali võitis Portugali esindaja. Allikabändi pärjati aukirjadega. 2. mail 2015 tegi bänd kõigile toetajatele tänukontserdi Tartus Genialistide klubis.

Edasi on bänd esinenud mitmel üritusel ka Lätis. 2014. aasta lõpus osaleti Alūksne piirkonnas üritusel Stāsti par radošajiem malēniešiem, seejärel esineti ka Alsviki koolis. 2015. aasta mais võeti osa festivalist Līvas ciema svētki, mis toimus Liepājas ning millega tähistati linna sünnipäeva.

29. augustil 2017 osales Allikabänd Lätis festivalil Etnonakts 2017. Festival toimub Aluksne lähedal Ermani mõisas (Hermannshof). Ansambel esines seal kontserdiga ning mängis ka simmanil tantsijatele. Festivali peakorraldaja on läti etnomuusik Uģis Prauliņš, kes on ühtlasi ka mõisa omanik.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""AITAME ALLIKABÄNDI ROOTSI – sõbrapäevakontsert"". www.genklubi.ee. 14.02.2014. Originaali arhiivikoopia seisuga 24.09.2015. Vaadatud 30.08.2015.
  2. ""REMINDER: The European Song Festival 2014: ORGANISE YOUR NATIONAL CONTEST!"". www.easpd.eu. Originaali arhiivikoopia seisuga 23.09.2015. Vaadatud 30.08.2015.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]