Algakultuur

Allikas: Vikipeedia

Algakultuur on vesiviljeluse vorm, mis hõlmab vetikaliikide kasvatamist.

Enamik vetikaid, mida tahtlikult kasvatatakse, kuulub mikrovetikate (mida nimetatakse ka fütoplanktoniks, mikrofüütideks või planktonvetikateks) kategooriasse. Makrovetikatel, mida üldiselt tuntakse merevetikatena, on samuti palju kaubanduslikku ja tööstuslikku kasutust, kuid nende suuruse ja nende kasvukeskkonna erinõuete tõttu ei ole neid nii lihtne kasvatada (see võib siiski muutuda uuemate merevetikate kultiveerimisseadmete kasutuselevõtuga, mis on põhimõtteliselt vetikapesurid, mis kasutavad väikestes mahutites ülesvoolavaid õhumulle).

Vetikate kaubanduslikul ja tööstuslikul kasvatamisel on mitmeid kasutusvõimalusi, sealhulgas toidu koostisosade, näiteks oomega-3-rasvhapete või looduslike toiduvärvide ja värvainete, toidu, väetiste, bioplastide, keemiliste lähteainete (tooraine), ravimite ja vetikakütuse tootmine, ning neid võib kasutada ka saastetõrjevahendina.

Kasvatatavate veetaimede ülemaailmne tootmine, milles valdavalt domineerivad merevetikad, kasvas tootmismahult 13,5 miljonilt tonnilt 1995. aastal veidi üle 30 miljoni tonni 2016. aastal.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. In brief, The State of World Fisheries and Aquaculture, 2018 (PDF). FAO. 2018.