Aleksis Kivi

Allikas: Vikipeedia
Aleksis Kivi
Sündinud 10. oktoober 1834
Uusimaa, Nurmijärvi kihelkond
Surnud 31. detsember 1872 (38-aastaselt)
Tuusula
Rahvus soomlane
Elukutse kirjanik
Tuntumad teosed "Seitse venda",
"Nõmmekingsepad"

Aleksis Kivi (kodanikunimega Alexis Stenvall; 10. oktoober 1834 Uusimaa, Nurmijärvi kihelkond31. detsember 1872 Tuusula) oli Soome rahvuskirjanik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksis Kivi sündis külarätsepa peres neljanda pojana. Tema lapsepõlv möödus Nurmijärvel. Kui ta oli 11-aastane (1846. aastal), viis isa ta Helsingisse õppima eesmärgiga koolitada temast kirikuõpetaja. Kõigepealt õppis Kivi Ukko Granbergi ettevalmistuskoolis rootsi keelt. (Koolid olid sel ajal rootsikeelsed ja oli haruldane, et talurahva seast pärinevat last koolitati.)

Aastatel 1847–1852 õppis ta Carl Stockuse koolis, kus läbis algkooli ja jõudis ka gümnaasiumi. 1852. aastal pidi ta rahapuudusel koolist lahkuma, kuid jätkas õpinguid iseseisvalt. Gümnaasiumi lõpetas ta 1857. aasta lõpuks. Samal aastal tuli Alexis otsusele, et temast ei saa mitte kirikuõpetaja, vaid soomekeelne kirjanik.

Aastatel 18591865 õppis ta õppis vahelduva eduga ülikoolis, kuid lõpetamiseni ei jõudnud.

1870. aastatel süvenesid Aleksis Kivil alkoholism, ennasthävitavad sümptomid ja vaimuhäired. 1872. aastal, kui ta oli paar aastat vaimuhaiglas olnud, jõudsid arstid otsusele, et Aleksis Kivi on parandamatu, ning ta viidi venna juurde Tuusulasse. 1872. aasta viimasel päeval kell 4 hommikul suri Aleksis Kivi Tuusula Syvälahtis.

Kivi oli esimene märgatavat edu saavutanud soome keeles kirjutanud Soome kirjanik ja seetõttu peetakse teda soome kirjanduse isaks. 10. oktoober on Soomes kuulutatud Aleksis Kivi auks soome kirjanduse ja Aleksis Kivi päevaks.

Nurmijärvel Aleksis Kivi kuju

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]