Aleksandrit-klassi miiniotsija

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Aleksandrit klassi miiniotsija)
Aleksandrit- klassi laev Aleksandr Obuhhov

Aleksandrit-klass ehk projekt 12700 (vene keeles проект 12700 шифр «Александрит», тип «Георгий Курбатов») on Venemaal valmistatud avamere sõjalaeva-miinijahtija (miiniotsija) klass. Nimetatakse ka miinitraaleriks.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Laeva pikkus on 62 m, laius 10,7 m ja süvis 2,7 m. Veeväljasurve on 890 t. Kere on valmistatud vaakumtehnoloogiaga tugevdatud klaasplastist.

Peamasina võimsus on 2500 hj ja kiirus u 16 sõlme.

Relvastuseks on üks 6–30 mm automaatkahur, üks 14,5 mm kuulipilduja ja üks lühimaa õhutõrjeraketiseade. Laeval on meremiinide veeskamise võime.

Miinide otsimiseks ja hävitamiseks on varustuses sonarid, allveerobot, akustiline traal ja ka traditsiooniline kontakttraal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese laeva, Aleksandr Obuhhovi ehitust alustati Peterburi tehases Almaz 2011. aastal. Algselt planeeritud koostöö prantslastega katkes ja laeva valmimine takerdus. Veeskamine toimus pärast viivitusi lõpuks 27. juunil 2014 ja teenistusse võeti esimene laev 9. detsembril 2016. Teise laeva, Georgi Kurbatovi ehitamist alustati 2015. aastal ja sellel toimus enne veeskamist tulekahju, mis pikendas valmimistähtaega. Kolmanda laeva ehitust alustati 2017. aastal ja see veesati juba 2019. aasta algul.

Algselt olid Aleksandrit-klassi laevad mõeldud vahetama välja üsna vanu 1970ndatest pärinevaid Sonya-klassi baasi miinitraalereid (praktiliselt ranniku miinitraalerid), kuid tänu avamere otstarbeliste miinitraalerite puudusele (veel käigus kuni 10 Natya-klassi avamere miinitraalerit 1970ndatest) Venemaa mereväes, klassifitseeriti Aleksandrit hiljem lihtsalt ümber avamere traaleriks.

Kokku on plaanitud valmistada kuni 40 Aleksandrit-klassi laeva.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]