Albeck

Allikas: Vikipeedia
Albeck
Sirnitz
Vapp

Pindala 99,3 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 995 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 49′ N, 14° 6′ E
Albeck (Austria)
Albeck

Albeck (sloveeni Št. Rupert) on vald Austrias Kärnteni liidumaal Feldkircheni ringkonnas.

Omavalitsusala ulatub Gurktali Alpides piki Gurki jõe lisajõe, Sirnitzbachi oja orgu. Loodes külgneb Albeck Eisenhuti mäe ja Turracher Höhe kuru juures Steiermargi liidumaaga. Läänes viib tee Sirnitzist Hochrindli kuru kaudu Reichenausse. Gurki ülemine org ja selle lätted, kaks väikest tsirkusoru järve (Gurksee ja Torersee), on 1981. aastast kaitseala.

Albecki valla osad on Albeck, Großreichenau, Sankt Leonhard ja Sirnitz. Peamine asula on Sirnitzi küla.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Albeck on asustusala alates 10. sajandist, kui ümbritsevad mõisad olid Püha Hemma von Gurki esivanemate Friesachi krahvide valduses. 1043. aastal andis Hemma Albecki isandkonna lühiealisele Gurki benediktlaste nunnakloostrile. Kui Salzburgi peapiiskop Gebhard saatis kloostri 1072. aastal laiali, loovutas ta valdused äsjaloodud Gurki piiskopkonnale.

Albecki lossi (tänapäeval Alt-Abeck) on esmamainitud 1155. aastal. Asudes kõrgel kitsa Gurki oru kohal, oli see kohalike maaisandate elupaik; kellegi Gurki toomkiriku kanooniku Dietrichi Albeckist nimetas Salzburgi peapiiskop Konrad III 1179. aastal koguni piiskopiks. Kui liin 1194. aastal hääbus, tekkisid pikaajalised pärimisvaidlused Steiermargi Peggau-Pfannbergi krahvidega. Sellegipoolest valdasid 1264. aastast seda ala taas Gurki piiskopid, keda esindasid kohalikud ministeriaalid. 17. sajandi lõpul lammutati Alt-Abeck ja Sirnitzi tee äärde püstitati uus barokkne loss.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]