Agnetha Fältskog

Allikas: Vikipeedia
Agnetha Fältskog
Sünniaeg 5. aprill 1950 (73-aastane)
Jönköping
Veebisait http://www.agnetha.com/
Autogramm

Agnetha Åse Fältskog [agn'eeta 'oose f'eltskuug] (sündinud 5. aprillil 1950 Jönköpingis Rootsis) on rootsi poplaulja, kes on tuntud eelkõige popansambli ABBA liikmena.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Agnetha Fältskog, 28. jaanuar 1977 Oslos

Agnetha sündis kaubamajajuhataja Ingvar Fältskogi ja Birgiti (neiupõlvenimi Johansson) peres. Agnetha noorem õde Mona sündis 1955. aastal.

Enne ABBA-karjääri oli Agnetha Rootsis edukas soololaulja, kellel oli ilmunud mitu singlit ja albumit.

15-aastaselt sai temast kohaliku tantsuansambli laulja. Paar aastat hiljem kirjutas ta laulu "Jag var så kär", mis sai 1967. aastal Rootsis hitiks. Eestis sai lugu tuntuks pealkirjaga "Sulle kõik nüüd ütlen".

Agnethalt on ilmunud mitu singlit ka saksakeelsete lauludega. 1968. aastal töötas ta mõne kuu Lääne-Berliinis ning oli mõnda aega sisse võetud saksa laulukirjutajast Dieter Zimmermannist.

1975. aastal, olles juba ABBA liige, andis ta välja rootsikeelse albumi "Elva kvinnor i ett hus", millest sai tema senise soolokarjääri edukaim album.

Pärast ABBA laialiminekut jätkas ta kuni 2013. aastani arvestatavat soololauljakarjääri nii salvestiste kui ka kontsertesinemistega.

Elulooraamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Tema edukat karjääri käsitlevad kaks elulooraamatut: 1996. aastal ilmunud autobiograafia "Som jag är" (inglise keeles "As I Am" 1997), mis täiendatud kujul ilmus inglise keeles 1998. aastal, ning 2016. aastal Suurbritannias välja antud Daniel Wardi raamat "Agnetha Fältskog – The Girl With The Golden Hair".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]