Agnès Buzyn

Allikas: Vikipeedia
Agnès Buzyn (2018)

Agnès Buzyn (sündinud 1. novembril 1962 Pariisis) on juudi rahvusest Prantsusmaa arst (hematoloog), arstiteadlane ja poliitik. Ta oli 17. maist 2017 kuni 16. veebruarini 2020 Prantsusmaa tervishoiuminister.

Ta sündis 1962. aastal Pariisis juudi peres. Tema isa Élie Buzyn, kes on pärit Poolast Łódźist, kes ületas Buchenwaldi surmamarsi 16-aastaselt ja lahkus pärast Buchenwaldi koonduslaagrit Suurbritannia Palestiinasse. Temast sai Pariisis ortopeediakirurg ja ta abiellus prantsuse juudi naise Ettyga, kelle pere varjas sõja ajal Prantsusmaal. Ta on lõpetanud Pariisi Descartesi Ülikooli (Université Paris 5 René Descartes).

Ta on arst, hematoloog ja ülikooli professor. Aastatel 2008–2013 juhtis ta Prantsusmaa tuumaohutuse ja radiatsiooni eest kaitsmise agentuuri (IRSN) - ametit, mille eesmärk oli avalikkuse rahustamine pärast Jaapani Fukushima I AEJ tuumaõnnetust 2011. aastal. Ta on olnud Prantsuse Riikliku Vähiinstituudi ja teiste rahvatervise valdkonna juhatuste juht. Mitu aastat oli ta Pariisi Neckeri lastehaigla vanemarst ja teadur, õpetades Pariisi VI ülikoolis (Université Paris 6 Pierre-et-Marie-Curie) hematoloogiat ja siirdamist.

2017. aasta 17. mail nimetas president Emmanuel Macron Buzyni tervishoiuministriks.

2020. aasta 16. veebruaril astus ta tagasi ministri ametist, selleks et kandideerida Pariisi linnapea valimistel.