Aeg antud elada, aeg antud surra

Allikas: Vikipeedia
Aeg antud elada, aeg antud surra
Originaali pealkiri Zeit zu leben und Zeit zu sterben
Autor Erich Maria Remarque
Tõlkija Viktor Tomberg
Kaane kujundaja Hendrik Vitsur
Päritolumaa  Saksamaa
Keel saksa
Žanr romaan
Kirjastaja Kiepenheuer & Witsch (originaal)
Eesti Riiklik Kirjastus (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1954 (originaal)
1959 (eesti keeles)
Lehekülgi 476

"Aeg antud elada, aeg antud surra" on Erich Maria Remarque'i romaan.

Sünopsis[muuda | muuda lähteteksti]

Raamat algab sellega, et üheksateistkümneaastane peategelane saksa sõdur Ernst Graeber sõdib Nõukogude Liidu territooriumil. Ta on Wehrmachti ridades sõdinud juba kaks aastat.

Ernst on mitmest kohustuslikust sõjapuhkusest rindeolukorra halvenemise tõttu ilma jäänud. Lõpuks saab ta endale 14-päevase puhkuse. Saksamaal vanematekodu otsides näeb ta pommitatud Saksa linnu, samuti on hävinud tema kodumaja ning vanemad on teadmata kadunud. Ernsti tungiv soov leida oma vanemaid viib ta otsingute käigus kokku mitme rindekaaslase ja klassivennaga, ta kohtub ka Elisabethiga, kelle isa on koonduslaagris. Ernst armub tüdrukusse ja toimub kiire sõjalaulatus.

Ernsti päevad tsiviilisikuna kutsuvad temas esile kehtiva korra vihkamise (mis tegelikult on juba hoopis varem tekkinud) ja veendumise jätkuva sõja mõttetuses, mis juba on praktiliselt kaotatud.

Ernst ei saagi oma vanematest midagi kindlat teada. 15 päeva möödudes (ühe päeva on ta lisaks võtnud) naaseb ta oma rügemendi juurde Nõukogude Liidu territooriumil. Rindel tuleb Ernstil valvata nelja partisanist vene sõjavangi, kelle vastu Ernst on aga liialt heatahtlik, uskudes nende headusse ja süütusesse. Nende vabadusselaskmisel haarab üks partisanidest relva ja laseb Ernsti maha.