Abitreener

Allikas: Vikipeedia

Abitreener on peatreeneri abi, kelle ülesanne on tegelda asjadega, mille jaoks pole peatreeneril aega. Peatreeneril on palju raskeid ja tähtsaid ülesandeid ehk kui midagi jääb unarusse, siis sellega tegeleb abitreener.[1] Eri aladel on eri abitreenerid, näiteks jalgpalli abitreener ja korvpalli abitreener.

Ülesanded[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreeneri ülesanded on individuaal- ja võistkonnatrennides sportlasi võistlusteks ette valmistada. Samuti peab ta treeninguid planeerima, jälgima teisi sportlasi ja võistkondi. Abitreener peab planeerima transpordi, toitlustuse ning majutuse võistkonnale, kui tegemist on võõrsil mänguga.[2] Abitreeneril tuleb motiveerida võistkonda, olla asjadega kursis. Kui kellelgi on mure, on võimalik kohe abitreeneri poole pöörduda. Abitreeneril tuleb teha teiste treenerite ja abilistega võimalikult palju koostööd, et jälgida mängijate vormi ja valmidust.[3] Peatreeneriga peab tal samuti hea koostöö olema, et võistkond suudaks saavutada parimad tulemused.[4] Enne mänge koostavad pea- ja abitreener mänguplaani. Kui kedagi mängul vahetada tahetakse, peab abitreener plaani kohandama ning mängijale selle selgeks tegema.[3]

Nõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreeneril peavad olema põhjalikud teadmised alast, millega ta tegeleb. Paljud klubid ja koolid nõuavad, et läbitud oleks ka abitreenerite kursus. Väga vajalik on ka hea kommunikatsioonioskus, sest suhtlemine on selle töö suur osa. Kasuks tuleks näiteks ülikoolis kehakultuuri eriala läbimine ning kindlasti ka see, kui abitreener on ise oma alaga tegelenud. Eriti tahetud on kandidaadid, kes on enne ise profisportlased olnud. Siis on nad pidevalt treeningukeskkonnas olnud ning teavad, kuidas see kõik toimib, ja neil pole kohanemisprobleeme.

Töötasu[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreeneri keskmine palk Ameerikas on umbes 45 000 dollarit ja 21,82 dollarit tunnis.[5] Need palgad võivad palju erineda olenevalt sellest, mis tasemel võistkond mängib, mis tulemusi võistkond saavutab, kui suur on töökoormus ja kes on sponsorid. Eestis on näiteks Põlva spordikooli abitreeneri palga alammäär täistööajaga töötamisel 780 eurot.[6] Treenerikutsega on keskmine palk Eestis umbes 1237 eurot kuus.[7] National Football League'is (NFL) ehk Ameerika jalgpalli kõrgliigas teenib keskmine abitreener 400 000 dollarit hooajal, mis on teiste abitreeneritega võrreldes väga suur palk. Keskmine NFL-i peatreener teenib hooajaga pea 6 miljonit dollarit.[8]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis tunnustab treenereid Eesti Olümpiakomitee, kes annab treenerikutse ja korraldab selleks koolitusi. Abitreeneritele eraldi auhinda ei ole.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Assistant Coach Job Description". Betterteam. Vaadatud 16.03.2021.
  2. "Assistant Coach Responsibilities and Duties". Great sample resume. Vaadatud 16.03.2021.
  3. 3,0 3,1 "Assistant Coach Responsibilities". Best Sample Resume. Vaadatud 16.03.2021.
  4. Alan Stein (10. jaanuar 2012). "What Great Assistant Coaches Do". Usa Basketball. Vaadatud 17.03.2021.
  5. "Assistant Coach Salary". Zippia. Vaadatud 15.04.2021.
  6. Kuldar leis. "Koolieelse lasteasutuse ja huvikooli töötajate töötasu alammäärad". Riigi teataja. Vaadatud 15.04.2021.
  7. "Ametikoht Treener - Haridus, teadus ja uurimistöö tööturul". Palgad. Vaadatud 15.04.2021.
  8. "Kui palju teevad NFL-treenerid? Palk ja Super Bowli raha — 2021". Janedarin. Vaadatud 15.04.2021.[alaline kõdulink]