Abhaasia valitsejate nimistu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Abhaasia valitsejate loend)
Jump to navigation Jump to search

Abhaasia Kuningate nimistu (gruusia აფხაზთა მეფეთა დივანი, Ap'xazta mep'eta nimistu, on tõlgitud Abhaasia Kuningate kroonikast) on dokument, mis on koostatud keskaegses Gruusia keeles 10. või 11. sajandil. Euroopasse jõudis eeltoodud dokument 15. sajandil. Teksti esmauurija ja avaldaja olid Gruusia õpetlane Ekvtime Takaišhvili. Dokument on tõlgitud ka inglise ja vene keelde.

Nimistut on tavaliselt seostatud esimese kogu Gruusia kuninga, bagrationi dünastia rajaja, Bagrat III (II)- ga, kes sai võimule Abhaasia kuningana aastal 978. Mitmed eksperdid on seisukohal, et Bagrat III võis olla nimistu loojaks, et toetades sellega oma õigust Abhaasia troonile.

Nimekirjas on loetletud 22 järjestikust valitsejat Anosest kuni Bagrat III. Neile on omistatud tiitel "kuningas" (gruusia keeles mepe), kuigi aastani 780 määrasid sealseid võimumehi Bütsantsi valitsejad. Kaks Shavliani (878–887) klanni kuulunud kuningat on nimistust välja jäetud, kuna ilmselt oli tegemist usurpaatoritega.

Nimed on toodud vastavalt esialgsele transliteratsioonile. Esimeste Abhaasia valitsejate valitsemise daatumid jäävad oletuslikeks. Need on märgitud toetudes vürst Kirill Tumanovi ja teiste kaasaegsete oletustele.

Abhaasia kuningad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Anos (Georgian: ანოს) (circa 510–530)
  • Ghozar (ღოზარ) (circa 530–550)
  • Istvine (ისტვინე) (circa 550–580)
  • Phiniktios (ფინიქტიოს) (circa 580–610)
  • Barnuk (ბარნუკ) (circa 610–640)
  • Dimitri I (დიმიტრი) (circa 640–660)
  • Theodos I (თეოდოს) (circa 660–680)
  • Konstanti I (კონსტანტი) (circa 680–710)
  • Theodor (თეოდორ) (circa 710–730)
  • Konstanti II (კონსტანტი) (circa 730–745)
  • Leon I (ლეონ) (circa 745–767)

Anosiidid (Atšba, Antšabadze)[muuda | muuda lähteteksti]

  • Leon II, 767/68-811/12
  • Theodosius II, 811/12-837/38
  • Demetrius II, 837/38-872/73
  • George I of Aghts’epi, 872/73-878/79

Shavlianid[muuda | muuda lähteteksti]

  • John Shavliani, 878/79-c. 880
  • Adarnase Shavliani, c. 880-887/88

Anosiidid (Atšba, Antšabadze)[muuda | muuda lähteteksti]

  • Bagrat I, 887/88-898/99
  • Constantine III, 898/99-916/17
  • George II, 916/17-960
  • Leon III, 960–969
  • Demetrius III, 969–976
  • Theodosius III, 976–978

Bagrationi dünastia (Atšba, Antšabadze)[muuda | muuda lähteteksti]

  • Bagrat II, 978–1014

Abhaasia vürstid[muuda | muuda lähteteksti]

Tšatšba, hiljem Tšatšibaia, Šervašidze dünastia[muuda | muuda lähteteksti]

Kaasaegsed valitsejad[muuda | muuda lähteteksti]

Parlamendi esimehed (1994. aastast presidendid)[muuda | muuda lähteteksti]

Peaministrid[muuda | muuda lähteteksti]