A Ying

Allikas: Vikipeedia

A Ying (阿英, Ā Yīng; kodanikunimi Qian Xingcun (钱杏邨, Qián Xìngcūn; 6. veebruar 1900[1] Wuhu, Anhui provints – 17. juuni 1977 ) oli hiina kirjanik, kirjandusteadlane ja kriitik.

Ta kirjutas ajaloolisi draamasid, filmistsenaariume, novelle ja luuletusi ning töid hiina uuemast kirjandusest ja esseesid väliskirjandusest. Üks tema näidend räägib Li Zichengist.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta osales 4. mai liikumises. Aastal 1926 astus Hiina Kommunistlikku Parteisse. Ta asutas Shanghais koos luuletaja Jiang Guangci'ga ühingu Taiyang (太阳, 'Päike') ning sai üheks proletaarset kirjandust taotleva liikumise algatajaks Hiinas. Talvel 1930 osales ta Vasakpoolsete Kirjanike Liiga (左翼作家同) ettevalmistustöös; ta valiti selle büroosse ja täitevkomiteesse. Teise Jaapani-Hiina sõja ajal 1930ndate lõpus oli ta Shanghai päevalehe Jiuwang Ribao (救亡日报, Jiùwáng ​Rì​bào) kirjandustoimetaja. Aastal 1941 juhtis ta propagandatööd Uues 4. Armees. Hiina Rahvavabariigis töötas ta kultuuri juhtimise alal, jätkates ulatuslikke kirjandusteaduslikke uurimusi. Kultuurirevolutsiooni ajal kiusati teda taga. Ta suri vähki.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kirjanduses esineb ka ekslik sünniaasta 1905.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]