Audentes

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt AS Audentes)
Audentese kompleks

Audentes on Eesti ettevõte, mille asutasid 1995. aastal Tõnis Arro ja Tea Varrak ning mis kandis algul nime AS Fontes PM.

Audentese nime sai ettevõte 1997. aastal, kui loodi AS Audentes, Audentese Kõrgem Ärikool ja Audentese Erakool. Praegu jaguneb Audentes järgmisteks allüksusteks: lastekool, erakool, spordigümnaasium, huvikeskus, spordiklubi, fitnessiklubi ja spordikeskus. Kõiki Audentese üksusi ühendab põhimõte „Tarkus, tervis, tasakaal”.

Üksused[muuda | muuda lähteteksti]

Audentese Erakool
Audentese Erakooli väike koolimaja
Audentese Spordigümnaasiumi õpilaskodu
  • Audentese Lastekool hõlmab beebikooli, mudilaskooli, väikekooli ja eelkooli.
  • Audentese Erakoolis tegutsevad algkool, põhikool, e-gümnaasium ja IB õppe haru. Gümnaasiumihariduse omandamiseks pakutakse rahvusvahelist ja e-õpet.
  • Audentese Huvikeskuses toimuvad tantsu, muusika, kunsti ja tehnika huviringid.
  • Audentese Spordiklubi tegevus jaguneb noortespordi ja võistlusspordi haruks. Spordiklubis tegutseb ka korvpallinaiskond Eclex.
  • Audentes Fitnessi klubi korraldab rühma- ja personaaltreeninguid jõusaalis või ujulas.
  • Audentese Spordikeskuses on kergejõustikuareen ja -staadion, korv- ja võrkpalliväljakud, maadlus- ja judosaal, akrobaatikalinnak, squash’i-väljakud ja ujula.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1995. aastal asutasid Tõnis Arro ja Tea Varrak AS-i Fontes PMP, mis koosnes kahest asutusest: Fontese Koolituse AS-ist ja Fontese Erakoolist. Nende asutuste eesmärk oli erakooli (keskeriharidus, algharidus) ja täiendkoolituskeskuse loomine. Juba mõne kuu pärast avati ka filiaal Tartus. 1997. aastal moodustati Fontese Koolituse AS-i ja Fontese Erakooli baasil kahe asutusega AS Audentes: Audentese Kõrgem Ärikool ja Audentese Erakool. Samal aastal sõlmiti leping Eesti Spordigümnaasiumiga kooliruumide rentimise kohta Tallinnas Tondil.

2. veebruaril 1998 alustati tööd uues koolimajas Tondil.

2000. aastal sõlmiti Eesti Vabariigi Haridusministeeriumiga 20 aastaks leping endise Eesti Spordigümnaasiumi hoone rentimiseks. See leping võimaldas luua Audentese Spordikooli, tööd sai alustada Audentese Erakooli gümnaasium. Uus koolihoone ja õpilaskodu võeti kasutusele pärast remonti juba 2000. aasta sügisel. 26. juulil 2001 usaldas Haridusministeerium AS-ile Audentese Spordikool noorsportlaste koolitamise ka Otepääl. Sellega lisandusid õpetatavatele spordialadele talispordialad ja jalgrattasport. 21. detsembril 2001 pandi alus Audentes Mainor Ülikoolile, mis loodi 01.01.2002–01.07.2002 Audentese Kõrgema Ärikooli (Ärikool) ja Mainori Majandusinstituudi (MMI) ühendamisel.

21. jaanuaril 2002 avati tennisehall. 5. märtsil 2003 avati Audentese Spordihall rahvusvahelise kergejõustikuvõistlusega Jumping Gala 2003.

18. juunil 2003 liideti Audentese Ülikooliga eraülikool Veritas, mis aitas luua tugeva õigusteaduskonna. 1. augustil 2003 sai Audentes õiguse kasutada Concordia Rahvusvahelise Ülikooli akrediteeringuid, koolituslube, intellektuaalset omandit ja andmebaase. Concordia baasil loodi Audentese Ülikooli struktuuris iseseisev asutus – International University Concordia Audentes.

1. oktoobril 2003 alustas Audentese juures nii Tallinnas kui ka Tartus tegevust Andres Operi jalgpallikool.

17. oktoobril 2003 avas Audentes spordikoolis õppivatele laskursportlastele lasketiiru, mis ainsana Tallinnas võimaldab aasta ringi treenimist.

28. aprillil 2005 andis Audentese Ülikool psühholoogia ja IT õppetöö korraldamise üle Mainori Kõrgkoolile.

2005. aasta suvel sulges Audentese Ülikool filiaali Tartus.

2005. aasta suvel kolis Audentese Ülikool Tondi linnakusse.

6. septembril 2005 loovutas Audentese Ülikool meediateaduskonna Tallinna Ülikoolile.

2006. aasta sügisel koondusid Audentese Ülikool ja International University Concordia Audentes ühise nime International University Audentes (Rahvusvaheline Ülikool Audentes) alla. 2007. aasta alguses kolis Rahvusvaheline Ülikool Audentes uude peahoonesse aadressil Tondi 55.

2007. aasta suvel sulges Audentese Erakool filiaali Tartus.

30. juunil 2008 ühines Rahvusvaheline Ülikool Audentes Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonnaga.

1. septembrist 2009 töötavad Audentese Huvikeskuses nii laste kui ka täiskasvanute huviringid.

1. septembril 2009 alustas Audentese Erakooli ja Spordiklubi koostöös õppetööd esimene spordiklass 19 õpilasega.

1. septembril 2009 avati Audentese Spordikoolis ujumise eriala.

3. detsembril 2009 avati ujula ja fitnessikeskus, mille tegutsemist korraldas spordiklubi Ritual.

15. mail 2010 tähistati Audentese Erakooli ja Lastekooli 15. aastapäeva ning Audentese Spordikooli 10. aastapäeva.

1. juunil 2010 võttis Audentes üle spordikeskuses tegutsenud fitnessiklubi käigushoidmise. Klubi sai nimeks Audentes Fitness.

1. septembril 2011 käivitati gümnaasiumiastmes rahvusvaheline diplomiprogramm International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]