Andmekaitse ja infoturbe leksikon

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt AKIT)

AKIT ehk Andmekaitse ja infoturbe leksikon on AS Cybernetica hallatav seletussõnastik. AKIT on tõenäoliselt kõige põhjalikum ja kaasaegsem eestikeelsete andmeturbe mõistete sõnastik. Seda uuendatakse pidevalt nii märksõnade, nende selgituste kui allikaviidete osas.

Sõnastiku algne eesmärk oli luua ingliskeelsete standardite ja juhendmaterjalide tõlkimiseks vajalik ühtne andmeturbe mõistete süsteem, seetõttu on märksõnade allikaks eeskätt ISO/IEC, ISACA ja teised standardid. AKIT-i määratlused on ka Eesti avaliku sektori ametlike infoturbe juhendmaterjalide – ISKE ja E-ITS – mõistesüsteemi alus.

AKIT ei anna märksõnadele ühte ja ühtset definitsiooni, vaid kirjeldab vastava mõiste sisu eri kontekstides ning võimalusel tsiteerib ka eestikeelset kirjeldust ametlikes standardites. Märksõnad on omavahel ristviidatud. Sõnastikus on rohkelt allikaviiteid artiklitele ja veebilehtedele, mis kirjeldavad või illustreerivad mõistete tegelikku sisu ja kasutust.

AKIT on eeskätt mõeldud ingliskeelse märksõna jaoks eestikeelse vaste, viite või selgituse leidmiseks. Sõnastikusisene otsing töötab siiski nii inglise kui ka eesti keeles.

Sõnastik ilmus 2011. aastal ka füüsilise raamatuna.[1]

AKIT-i põhiline autor ja toimetaja on Vello Hanson.[viide?]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "AKIT Raamatuvahetuse veebilehel". Raamatuvahetus. Vaadatud 12. jaanuar 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]