2018. aasta Quetta enesetapurünnak

Allikas: Vikipeedia

25. juulil 2018, kui toimusid Pakistani üldvalimiste hääletused plahvatas pomm valimisjaoskonna ees Quetta idapoolse ümbersõidutee alal, mis põhjustas 31 inimese surma ja rohkem kui 35 said vigastada. Rünnakute eest võttis vastutuse Iraagi ja Levandi Islamiriik läbi oma ‘Amāqi uudisteagentuuri.

Rünnak[muuda | muuda lähteteksti]

''Pommitaja üritas siseneda valimisjaoskonda. Kui politsei proovis teda peatada, lasi ta ennast õhku," ütles Quetta kohaliku omavalitsuse ametnik Hashim Ghilzai. Pommirühma andmetel kasutati enesetapurünnakus 18-20 kilogrammi lõhkeaineid.

Vastutus[muuda | muuda lähteteksti]

‘Amāqi uudisteagentuuri andmetel võttis rünnaku eest vastutuse Iraagi ja Levandi Islamiriik. Rühmitus ütles, et tegemist oli enesetapuründajaga, kuid ei esitanud selle kohta täiendavaid üksikasju ega tõendeid.

Tagajärjed[muuda | muuda lähteteksti]

Pakistani valimiskomisjon (ECP) mõistis rünnaku hukka, aga võttis juba kogutud Balochistani hääled siiski kokku. ECP peatas turvakaalutlustel interneti-ja mobiiltelefoniteenused mitmetes Balochistani linnaosades. Hääletus jätkus PB-31 valimisjaoskonnas pärast lühiajalist pausi, kuid valijate arv jäi madalaks.

Reaktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Pakistani Tehreek-e-Insafi esimees Imran Khan mõistis rünnaku hukka ja nimetas seda ''Pakistani vaenlaste terrorirünakuks",'' mis püüab meie demokraatlikku protsessi häirida''. Ta kirjutas twitteris: ''Hukkamõistetav terrorirünnak Quettas Pakistani vaenlaste poolt, mille eesmärk on meie demokraatliku protsessi katkestamine. Kurvastavalt koos süütude inimeludega. Pakistanlased peavad võitlema terroristide tahte vastu, tulles kartmatult välja oma hääle andmiseks''.
  • Pakistani Moslemiliidu (N) president Shehbaz Sharif mõistis samuti sündmuse hukka ja nimetas seda ''terrorirünnakuks'' ja avaldas kaastunnet ohvrite perekondadele. Ta kirjutas: '' (Minu) Süda on katki kuuldes süütute inimeste märterlusest Quetta terrorirünnaku tõttu, sealhulgas politseiametnikest ja kõikidest teistest vigastatudest, kes kasutasid oma demokraatlikku hääletamisõigust. Minu sügav kaastunne hukkunute peredele''.