Šutruk-Naḫḫunte III

Allikas: Vikipeedia

Šutruk-Naḫḫunte III (Susa umbes 750 eKr – Susa umbes 699 eKr) oli Elami kuningas, kes valitses umbes 717 eKr kuni surmani.

Assüüria allikad (Dur Šarrukini annaalid) räägivad tülidest Assüüria kuninga Šarru-kīn II-ga (Sargon II), kes oli eesmärgiks seadnud Babüloonia vallutamise. Selleks ründas ta aastal 710 eKr kõigepealt nõrgemaid naabreid ja liitlasi, sealhulgas Elamit. Oma 12. valitsemisaastal hõivas ta Dur-Athara linna ning võttis vangi ja küüditas 18 430 selle elanikku. Seejärel hõivas ta Sam'una ja Bab-Duri linna ning võttis jälle palju vange. Lõpuks piiras ta Bit-Imbi linna; et aga Elam oli juba väga nõrgestatud, suundus ta edasi Eufrati äärde.

Järgmisel aastal oli Assüüria ja Elami vahel jälle tülisid. Pärast Ellipi kuninga Dalta surma tekkis võimuvõitlus nähtavasti sellepärast, et Daltal ei olnud pärijaid. Elam saatis 4500 vibukütti troonipretendent Nibe toetuseks. Assüüria toetas teist troonipretendenti Išpabarat. Assüüria allikate järgi tõrjusid Assüüria väed Elami väed välja.

Aastal 703 eKr saatis Šutruk-Naḫḫunte III "lahingus kartmatu" sutide pealiku Nergal-naṣiri koos kindral Tannanu, ametniku (taslisu), 10 väejuhiga (rab-kisri), 80 000 vibuküti ja ratsanikuga Marduk-Baladanile Sîn-aḫḫe-eriba (Sanheribi) vastu appi, kuid edutult.

Ta mõrvati paleepöörde käigus ja kuningaks sai tema noorem vend Ḫallušu-Inšušinak.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • D. T. Potts. The Archaeology of Elam, Cambridge University Press, Cambridge 1999, ISBN 0521563585, lk 264–268.