Šramanera

Allikas: Vikipeedia
Noormungad almuste kogumisel.

Šramanera[1][2] (sanskriti keeles śrāmaṇera; paali keeles sāmaṇera; tiibeti keeles dge tshul; hiina keeles 沙彌 shami; jaapani keeles shami) on budismis noormunk ehk noviits, kes vastava formaalse rituaali kaudu on läinud kolme kaitse alla, lasknud pea paljaks ajada ning saanud kolmest osast koosneva mungarüü ja kerjakausi. Nunn-noviits on śrāmaṇerī.

Tiibeti budismis on noormunga ehk noviitsi nimetuseks getsül (tiibeti keeles dge tshul ’vooruslikult käituja’), kes on alles kogudusse astunud ja peab järgima 36 pratimokša juhist.

Šramanera peab järgima kümmet käitumisjuhist, kuid mitte veel kogu pratimokšat, mida ta alles hakkab omandama. Tavaliselt võib šramaneraks saada 7-aastaselt, kuid mõnikord on nende seas ka nooremaid.

Noormunga aeg kestab tavaliselt mõnest nädalast kuni mõne kuuni. Tais ja teistes theravaada budismi maades on kombeks, et noormehed lähevad enne abiellumist ja kaitseväeteenistust mõneks ajaks kloostrisse noormungaks.

Täieõiguslikuks mungaks ehk bhikkhuks pühitsetamiseni võib šramanera jõuda umbes aastaga. Enamasti pühitsetakse mitte nooremaid kui 20-aastaseid šramanerasid.

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]