Škoda Octavia

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tänapäeval toodetavast Škoda Octaviast, mis on tootmises 1996. aastast. Esimesest Škoda Octaviast, mida toodeti aastatel 1959–1971, leiad artikli siit.

Škoda Octavia
Tootja Škoda Auto
Tootmine 1996–tänapäev
Kere tüüp sedaan
universaal
Paigutus eesmootor,
esi- või nelikvedu

Škoda Octavia on Škoda Auto poolt toodetav sedaan ja universaal (Combi), mis on tootmises alates 1996. aastast.

Nii sedaanist kui ka universaalist on erinevate põlvkondae jooksul tehtud ka võimsaimat versiooni, mis kannab nime RS. Tänaseks on tootmises 4. põlvkonna Škoda Octavia.

1. põlvkond (Typ 1U)[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese põlvkonna Škoda Octaviat esitleti 1996. aasta novembrikuus äsja uuendatud Mladá Boleslavis asuvas Škoda tehases.

2. põlvkond (Typ 1Z)[muuda | muuda lähteteksti]

2. põlvkonda hakati tootma 2004. Sellel oli suur pakiruum, hea vastupidavus ja lai mudelivalik, aga suur sisemüra.

Škoda Octavia Scout[muuda | muuda lähteteksti]

Škoda Octavia Scout on Škoda Octavia maasturlikuma välimusega eriversioon, mida on toodetud alates teise põlvkonna mudelist.

Seda eristavad tavamudelist mustast plastist rattakoopa servad ja hõbedased iluliistud kaitseraua alaosas. Scouti maastikusuutlikkus on parem kui rivaalidel, milleks on Opel Insignia Country Tourer ja Volkswagen Passat Alltrack. Tavamudeliga võrreldes on selle mudeli kliirens 33 mm kõrgem (tavamudelil 14 cm, Scoutil 17,3 cm). Subaru Outbacki kliirens on küll kõrgem, aga näiteks Honda CR-Vl on madalam kliirens.

3. põlvkond (Typ 5E)[muuda | muuda lähteteksti]

3. põlvkonda hakati müüma 2013. Octaviat müüdi 2014. aasta märtsis Eestis 76 tükki.

2017. aasta tõi kaasa mudeliuuenduse, mille käigus sai Octavia kaheosalised esituled.

4. põlvkond (NX)[muuda | muuda lähteteksti]

Neljanda põlvkonna Octaviat esitleti Prahas 11. novembril 2019 aastal ning esimesed autod jõudsid klientideni 2020. aasta suvel. Nagu ka Seat Leon ja Volkswagen Golf, on uus Octavia ehitatud VW Grupi MQB Evo platvormile.