Širvėna

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Širvena)
Širvėna järv
Valgla maad Leedu
Sissevool Apaščia, Agluona
Väljavool Apaščia
Pindala 3,254 km²
Pikkus 3,4 km
Laius 1,6 km
Keskmine sügavus 2,22 m
Suurim sügavus 3,5 m
Koordinaadid 56° 12′ 52″ N, 24° 45′ 12″ E
Širvėna (Leedu)
Širvėna

Širvėna järv (leedu keeles Širvėnos ežeras) on paisjärv Leedus Biržai rajoonis. Suuremas osas asub paisjärv Biržai linna territooriumil. Järve lõunakaldal asub Biržai linna põhiosa, järve põhjakaldal aga Astravase mõis ja selle ümber asuv Astravase linnaosa. Järve läänekaldal asub Biržai küla.

Sild üle Širvėna järve

Kaldajoone pikkus on 22,06 kilomeetrit, kaldaid palistab enamasti pilliroog. Tegemist on vanima paisjärvega Leedus, mis rajati aastal 1575, kui Apaščia ja Agluona ühinemispaika rajati pais. Paisjärv kaitses Biržai lossi põhjakülge. Järves on 15 saart, mille kogupindala on 5,7 hektarit. Järve põhja katavad savi ja aleuriit.

Širvėna järv oma kohanimesildiga

Kuni Teise maailmasõjani kandis järv ka nime Rališkiai järv (Rališkių ežeras), teised kasutusel olnud nimetused on Biržai järv ja Prūdas.[1]

Aastal 1987 valmis Biržai linna ja Astravase mõisa ühendav sild, mille pikkus on 525 meetrit. Meilės sala nime kandvale saarele on samuti kavas sild rajada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Širvėnos ežeras. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 4 (Simno-Žvorūnė). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1988. 205–206 lk.