Šilainiai

Allikas: Vikipeedia
Šilainiai

leedu Šilainiai

Pindala 5,8 km²
Elanikke 40 600

Koordinaadid 54° 56′ N, 23° 52′ E
Šilainiai (Leedu)
Šilainiai

Šilainiai on Kaunase asum, mis asub linna põhjaosas Šilainiai valla territooriumil. Šilainiai piirneb põhjas Sargėnaiga ning läänes Romainiai ja Linkuvaga.

Asum on nime saanud selle aladel asunud Šilainė küla järgi. Šilainiai aladele jääb neli gümnaasiumi, kaks algkooli ja kaks keskkooli, seal asub ka puuetega lastele mõeldud Kaunase erikool. Sinna jääb Kaunase kindluse VIII fort ja IX fort. Asumi aladele jäävad osa Linkuva mõisa pargist ja Sargėnai mõisa hoonekompleksi säilinud osa. Piirkonda asuti hoonestama aastal 1980.

Asumi edelaosas eristatakse Milikoniai linnaosa, selle kirdeosas aga Smėliai linnaosa. Linnaosad on praktiliselt ühte sulanud ja üldiselt kutsutakse kogu nende ala Šilainiaiks. Šilainiai ja Linkuva piiril asub veel Maironiškiai asum, mida samuti vahel Šilainiai alla arvatakse. Selle alad kuulusid aastani 1944 Raudondvarise valda. Seejärel liideti need Kaunase linnaga, kus kuulusid Linkuva külanõukogusse. Aastal 1954 liideti need Kaunase rajooni Užliedžiai külanõukoguga, taas hakkasid need Kaunase linnale kuuluma aastast 1972.

Usuelu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1989 püstitati asumisse Vilijampolė kihelkonna vaimuliku Lionginas Vaičiulionise eestvedamisel kabel, mis aastal 1994 sai kihelkonnakiriku staatuse. Aastal 1997 pandi vana kiriku kõrvale uue hoone nurgakivi, ehitamist alustati siiski alles järgmisel aastal. See hoone valmis aastal 2007, kaks aastat hiljem sai hoone põrandakütte ja aastal 2010 toimus uue Kaunase Püha Vaimu kiriku sisseõnnistamine. Vana kirikuhoone asub selle kõrval ja on kasutusel abikabelina. Tööd kirikaiaga jätkusid siiski ka pärast hoone valmimist.

Aastal 2013 loodi Šilainiai valda ka teine kihelkond, mis jääb valla läänepoolsesse otsa. Selle kihelkonna kabel valmis aastal 2015 ja jääb samuti Šilainiai asumisse. Selle valmimiseni toimusid kihelkonna jumalateenistused katoliikliku Johannes Paulus II gümnaasiumi ruumides.