Šenkvice

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Šenkvice vald)
Šenkvice

Pindala 24,8 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 5260 (1.01.2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 18′ N, 17° 21′ E
Šenkvice (Slovakkia)
Šenkvice
Püha Anna kirik

Šenkvice (ungari keeles Senkőc) on omavalitsusüksus (vald) Slovakkia lääneosas Bratislava maakonnas Pezinoki ringkonnas. Umbes 4400 elanikuga asula paikneb Pezinokist idas ja Modrast lõunas, mõlema asulaga ühendab seda maantee. Samuti viib tee Šenkvicest Blatnésse, mis asub umbes 5 km kagus. Šenkvice on Slovakkia suurim omavalitsus, mis pole linn.

Valla keskmine kõrgus on 165 m, pindala 24,8 km².

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Šenkvicest on leitud jälgi neoliitikumi ja pronksiaja asustusest, samuti elati seal Vana-Rooma ajal.

Esimene kirjalik teade külast pärineb Ungari kuninga Béla IV kirjast 1256. aastast. Peatselt põletati linn maha mongolite sissetungi ajal. Seejärel asusid piirkonda sisserändajad Saksamaalt ning 1390. aastast on teada asula nime esmamainimine: Samkawych. 1547. aastal tuli linna hulk horvaate,[2] kes põgenesid Osmanite riigi eest. 1594. aastal saabus veelgi rohkem horvaate Hrvatska Kostajnicast, kes rajasid Šenkvice lähedale asula, mida hüüti Väike-Šenkviceks; hiljem on see liitunud Šenkvicega. 1682. aastal ehitati Püha Anna kiriku ümber kindlustused, kuhu elanikud Ottomanide rünnakute ajal varjusid.

Keskajal rajati külla esimene kirik, mis pärines ligikaudu 1350. aastast ning ehitati gooti stiilis. Kui see maha põles, ehitati 16. sajandi teisel poolel uus, mida hiljem laiendati ning mis 1666. aastal renoveeriti renessanss-stiilis mõningate barokkelementidega. Toonase kuju on kirik säilitanud tänini.

Pärast Osmanite riigi lahkumist hakkas küla kiduma. Isegi 1845. aastal avatud raudteeliin, mis ühendab Šenkvicet Pezinokiga, ei suutnud asulat elustada. Alles Tšehhoslovakkia loomise järel 1918. aastal hakkas küla tänu uute ettevõtete tulekule taas kasvama.

Majandus ja infrastruktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Šenkvicet tuntakse eeskätt veinitootmiskeskusena. Küa suurim veinitootja on Karpatská Perla, mille veinid on pälvinud mitmeid auhindu. Samuti tegutseb külas pagaritöökoda Framipek, mis turustab oma toodangut Senecist Pezinokini, ja Novplasta plastitööstus.

Küla on täielikult varustatud gaasi, vee ja kanalisatsiooniga. Šenkvices on raudteejaam ning linnadega ühendavad seda bussiliinid. Asulas tegutsevad lasteaed ja kool, tuletõrje, tervisekeskus, raamatukogu ja muuseum.

Kultuur ja meelelahutus[muuda | muuda lähteteksti]

Šenkvices tegutseb noorte folkloorirühm Mladosť. Samuti on seal muuseum, mis hõlmab ühe ruumi kultuurikeskuses. Kultuurikeskuses toimuvad ka teatrietendused ja kontserdid, muuhulgas annab etendusi linna harrastusteater, mis 2006. aastal tähistas 100. aastapäeva.

Külal on oma jalgpallimeeskond, mis mängib Slovakkia liiga neljandas divisjonis, võimlejate ja maahokimeeskonnad. Tuntuim on siiski kohalik sisekrossirada.

Rahvastik[muuda | muuda lähteteksti]

31. detsembril 2004 elas Šenkvices 4327 inimest: 2131 meest ja 2196 naist. 98,2% neist olid slovakid, suurim vähemusrühm olid tšehhid. 86,9% elanikest olid roomakatoliiklased, 2,2% luterlased ja 8,8% ateistid. Küla 1199 majast olid püsivalt asustatud 1056. Asustustihedus oli 174 in/km².

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]