Šešuoliai

Allikas: Vikipeedia
Šešuoliai

leedu Šešuoliai
poola Szeszole

Elanikke 138 (2011)[1]

Koordinaadid 55° 11′ N, 24° 58′ E
Šešuoliai (Leedu)
Šešuoliai
Šešuoliai kirik

Šešuoliai on alev Leedus Ukmergė rajoonis Šešuoliai vallas. Alev asub Šešuoliai järve ääres.

Šešuoliais on põhikool, postkontor ja raamatukogu. Alevis töödeldakse puitu, seal asub ka põllumajandustehnika remonditöökoda. Vaatamisväärsusteks on alevi ajalooline süda ja aastal 1751 ehitatud katoliku kirik koos XVIII sajandist pärineva kellatorniga. Asula sai nime Šešuoliai järvelt, kuigi vahel on kasutatud ka lähedal asuva Šašuola oja nimest tuletatud kuju Šašuoliai.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Šešuoliai nime kasutati esimest korda 1334. aastal, küla ennast on esmamainitud 1398. aastal. Samal aastal rajas Vytautas Šešuoliai mõisa, kuigi mõisakompleks ise asub tänapäevase haldusjaotuse järgi Dvarniniai külas. Aastani 1375 kasutati saksa kroonikates nimekuju Sessolen, aastal 1478 aga Scheszule.

Sealne asula kuulus kohalikele piiskoppidele. Aastal 1567 hakati Šesuoliaisse kirikut ehitama, ühtlasi sai see aleviks. Nende ettevõtmiste eestseisja oli piiskop Valerijonas Protasevičius. Kirik valmis aastal 1572.

Alev põles aastal 1656. XVII sajandi keskpaiga poola kroonikates oli asula nimekuju Szeszuli. Aastal 1837 põles maha sealne mõisakompleks ja peahoonet enam üles ei ehitatud. Tsaariajal kandis alev venekeelset nimekuju Шешоли.[2]

Teise maailmasõja ajal hukkasid Saksa okupatsiooniväed kõik alevis elanud juudid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. Шешоли. Географическо-статистический словарь Российской империи, Kd. 5 (Таарджалъ — Яя). СПб, 1885, 799 lk.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]