Łyskava Püha Kolmainu kirik

Allikas: Vikipeedia
Łyskava Püha Kolmainu kirik
Łyskava katoliku kirik
Riik Valgevene
Asukoht Łyskava
Ehituse algus 1763
Ehituse lõpp 1785
Koordinaadid 52° 51′ 21″ N, 24° 36′ 53″ E

Łyskava Püha Kolmainu kirik või Lõskava Püha Kolmainu kirik (valgevene keeles Касьцёл Найсьвяцейшай Тройцы) on kirik Valgevenes Bresti oblasti Pružany rajoonis Zielanievičy külanõukogus Łyskavas. Kirik on varemetes.

Kirikuhoone[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik on ehitatud barokkstiilis ja on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all. Kirikuhoone projekteeris Jan Samuel Becker. Hoone on XX sajandi keskpaigast varemeis,[1] ent kavas on hoone restaureerida.[2] Kiriku juurde on maetud luuletaja Franciszek Karpiński.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1527 lasi Viciebski vojevood Maciej Kłoczko Łyskavasse ehitada katoliku kiriku.[3] Aastal 1751 lubas toonane asula omanik J. Bychowiec Łyskavasse asuda Congregatio Missionise mungaordul; ühtlasi andis ta ordu käsutusse vana puidust kirikuhoone. See hoone lammutati ja aastail 1763–1785 ehitati selle asemele uus kivist kirikuhoone. Aastal 1818 lisati sellele ka torn. Aastal 1841 sai kirikust kihelkonnakirik.

Aastal 1866 konfiskeeriti kirik katoliiklastelt ja see muudeti õigeusu kirikuks. Ühtlasi algasid ümberehitustööd, mille käigus lisati hoonele klassitsismi elemente. Aastal 1880 süttis kiriku puidust katus pikselöögist põlema; kõik kiriku puitdetailid hävisid seejärel tules.[4] Kirik taastati aastail 18831884.

Aastal 1921 tagastati kirik katoliiklastele. 1950. aastatel põles kirik taas. Łyskava Püha Kolmainu kirik suleti ametlikult aastal 1960, pärast seda käis sealne kogudus koos Ružany Kõigepühama Kolmainu kirikus.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik on ühelööviline. Altar asub apsiidis; kiriku külgedel asuvad kabelid. Pühiruum on ruudukujuline, seda kattis ristvõlv. Ristvõlv oli ka käärkambri laeks.

Kirikutorn on neljakorruseline. Torni nurkades asuvad voluutidega pilastrid. Pilastrid palistavad ka kiriku enda seinu, nende vahel asuvad kaaraknad.

Põhjapoolses kabelis on säilinud ühevärvilise seinamaalingu fragmendid.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://sources.ruzhany.info/052_lyskow_pol.html
  2. Уладзімір Хількевіч, Алена Даўжанок і Яўген Пясецкі. Белавежскую пушчу «акальцавалі» абходам
  3. http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/863
  4. http://pomnik.h12.ru/lyskava_troica.htm

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]