Łahišyn

Allikas: Vikipeedia
Łahišyn

valgevene Лагішын * / Łahišyn *transkriptsioon: Lagišõn
vene Логишин (Logišin)


Pindala 3,5 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2400 (2010)

Koordinaadid 52° 20′ N, 25° 59′ E
Łahišyn (Valgevene)
Łahišyn

Łahišyn (transkribeerituna Lagišõn) on alev Valgevenes Bresti oblastis Pinski rajoonis. Alev on Łahišyni külanõukogu halduskeskus. Asula nimi on poola keeles Łohiszyn.

Alevis on keskkool ja muusikakool, lisaks asuvad seal veel kultuurimaja ja kaks raamatukogu. Alevis on toiduainetööstus, tegutsevad mehaanikatöökoda ja metsavarumispunkt. Osaliselt on säilinud XIX sajandi lõpu hoonestus, vaatamisväärsusteks on katoliku kirik (1907–1909) ja õigeusu kirik XIX sajandi lõpust.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asulat on esimest korda mainitud aastal 1495. Aastal 1569 sai see aleviõigused. Łahišyn kuulus Bresti vojevoodkonda ja Pinski maakonda.

XVII sajandil oli alev Radziwillide valduses, seejärel kuulus Ogińskitele ja Ljubetskitele. Aastal 1634 ehitas Albrycht Stanisław Radziwill alevisse esimese kivist kiriku, sellele lisandus hiljem ka jesuiitide misjonikeskus. Kirikus olnud jumalaema ikooni peeti imettegevaks.

Alates kolmandast Poola jagamisest aastal 1795 oli alev Venemaa koosseisus, kuuludes Minski kubermangu. Aastal 1863 võtsid tsaaririigi võimud seni katoliiklastele kuulunud kiriku ära ja andsid selle Moskva patriarhaadile. Aastal 1897 põles hoone maha, selle asemele ehitati uus õigeusu kirik.

Pärast Esimest maailmasõda kuulus Łahišyn Poola koosseisu, aastal 1934 kaotas see alevi staatuse. 1939. aastast kuulus asula Nõukogude Liitu. Łahišynist sai taas alev aastal 1959.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Adam Naruszewicz – Rzeczpospolita ajaloolane
  • Marek Antoni Pawłowicz – Poola geoloog

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]