İznik

Allikas: Vikipeedia
İznik
İzniki Hagia Sophia kirik
Pindala 736,51 km²
Elanikke 22 507

Koordinaadid 40° 26′ N, 29° 43′ E
İznik (Türgi)
İznik

İznik on linn ja ringkond Bursa provintsis Türgis.

Linn asub İzniki järve viljakatel kallastel, põhjas ja lõunas piirneb mägedega. Linnulennult on İstanbul vaid 80 kilomeetrit loodes, teed mööda on İstanbuli koguni 200 km kaugusel, kuna tuleb minna ümber Marmara mere. Bursasse on teed mööda 80 kilomeetrit.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linna ajalooline nimi on Nikaia (Nicaea, kreeka keeles Νίκαια), sealt pärineb ka tänapäevane nimi.

25. juulil 325 peeti Nikaias Nikaia I kirikukogu. Tegemist oli esimese oikumeenilise, kõiki kristlikke piiskoppe ühendava konverentsiga. I Nikaia kirikukogu on tähtsaim kontsiil kirikuajaloos, selle tulemusena moodustati esimene uskumiseks kohustuslik reegel, Nikaia usutunnistus. Pärast Nikaia kirikukogu ja Constantinus Suure valitsemisaega muutus varakristlik kirik autoriteetseks, tsentraliseeritud ja Rooma keisririigiga seotud organisatsiooniks.

787. aastal peeti Nikaias ka 7. oikumeeniline kirikukogu.

Aastatel 1204–1261 oli Nikaia Väike-Aasia kirdeosas asunud Nikaia keisririigi, mis tekkis Neljanda ristisõja ajal pärast Ida-Rooma riigi pealinna Konstantinoopoli vallutamist Lääne-Euroopa ristisõdijate poolt (1204) pealinn. Nikaia keisririiki valitsesid kreeka päritolu Palaiologoste dünastia keisrid. Nikaia keiser Michael VIII Palaiologos (1258–1261) sõlmis 1261. aastal Genova vabariigiga Ladina keisririigi ja Veneetsia vastase lepingu, hõivas 25. juulil 1261. aastal Konstantinoopoli ja taastas Bütsantsi keisririigi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]