Ħal Saflieni hüpogeum

Allikas: Vikipeedia
Ħal Saflieni hüpogeum
UNESCO maailmapärandi logo UNESCO maailmapärand
Sisevaade ruumidele.
Fotoː Hamelin de Guettelet, 25. märts 2008
Asukoht  Malta
Tüüp kultuurimälestis
Kriteeriumid III
Viited 130
Piirkond* Euroopa ja Põhja-Ameerika
Nimekirja arvatud 1980 (4 istung)
* Regioon on UNESCO määratletud
Üldplaan.
Hamelin de Guettelet, 25. aprill 2008

Ħal Saflieni hüpogeum (inglise keeles Ħal Saflieni Hypogeum; prantsuse keeles Ipogée de Ħal Saflieni; malta keeles Ipoġew ta' Ħal Saflieni) on 1980. aastal UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud objekt, mis asub Maltas Malta saarel pealinnast Vallettast lõunas Raħal Ġdidi (Paola) linnas.

Nimetus[muuda | muuda lähteteksti]

Termin 'hüpogeum' on pärit vanakreeka keelest (υπόγειο; 'hypogeion') ja tähendab 'maa-alust (pühamut)'.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmapärandi objekt on tohutu maa-alune ehitis, mis raiuti kivisse ja ehitati kuivmüüritises kiviplokkidega enne 2500. aastat eKr. Algselt võis see olla pühamu, kuid juba eelajaloolisel ajal sai sellest nekropol. Hinnanguliselt on sinna maetud umbes 7000 lahkunut.

Unustussevajunud ehitis avastati veehoidlat kaevates 1902. aastal. Külastusteks avati ehitis juba 1908. aastal, kui seal veel käisid arheoloogilised väljakaevamised. Hiljem on ehitis olnud korduvalt suletud erinevateks uurimis-, restaureerimis- ja korrastustöödeks.

Maltast võeti 1980. aastal maailmapärandisse kolm objekti, nende seas ka objekt "Ħal Saflieni hüpogeum, Malta". Juunis 2014 nimetati objekt ümber nimega "Ħal Saflieni hüpogeum".

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Ħal Saflieni hüpogeum koosneb 34 ovaalsest kambrist, mis on seotud koridoride süsteemiga. Uued seinad on laotud hiiglaslikest korallilistest lubjakiviplokkidest ilma mördita. Olulisematel ruumidel on pseudovõlve ning ustele ja akendele viitavaid nišše.

Märkimisväärne on nn Oraakli ruum, kus madala meeshäälega esitatud helid kostuvad kõikides hüpogeumi ruumides ja kõik teised jäävad naaberruumides kuuldamatuks ning kõige alumine ruum, kuhu astmed lõppevad mitme meetri kõrgusel põrandapinnast.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]