Čyrvonaje järv

Allikas: Vikipeedia
Čyrvonaje järv
Valgla maad Valgevene
Sissevool Dziemienka
Väljavool Žytkavičy kanal
Pindala 43,79 km²
Pikkus 12,1 km
Laius 5,2 km
Keskmine sügavus 0,7 m
Suurim sügavus 4 m
Maht 0,0273 km³
Koordinaadid 52° 24′ 19″ N, 27° 58′ 20″ E
Čyrvonaje järv (Valgevene)
Čyrvonaje järv

Čyrvonaje järv ehk Tšõrvonaje järv (valgevene keeles Чырвонае возера, vene keeles Червоное ehk Tšervonoje) on järv Valgevenes Homieli oblastis Žytkavičy rajooni Čyrvonaje külanõukogus. Järv asub merepinnast 136,4 meetri kõrgusel, selle valgala on 280 km². Järves on viis laidu, mille kogupindala on 0,06 km².

Kaldajoone pikkus on 30,8 kilomeetrit. Kaldad on madalad ja turbased, põhi on kaetud sapropeeliga. Lõunaosas on järve põhi madalamates paikades kohati ka liivane. Järvest läänes asuvad suured turbaväljad, mille kasutuselevõtmisega sai järve veerežiim rikutud. Kuigi turbatootmine on seal lõppenud ja turbaväljasid katab nüüdseks vesi, pole järve veerežiim veel taastunud. Ka vähenes maaparandustööde tõttu järve valgala ligi 200 km² võrra.

Järve vesi on pruunikas, läbipaistvus on 0,6 m. Madala vee ja suure avatud pinna tõttu puudub järves kihistumine. Vesi on hapnikuvaene, esineb kalade suremist. Järve karpkala ja kogre varudel on siiski tööstuslikud mõõtmed.

Järve ümbruses asuvad madalsood, kallaste läheduses kasvab põhiliselt rooghein. Sealsel märgalal elavad mitmed Valgevene punase raamatu liigid, näiteks harilik lehekonn ja suur-konnakotkas.

Kaladest elavad järves karpkala, koger, haug, ahven ja latikas.

Järve kohta on kasutusel olnud nimi Žyda järv, samuti kasutatakse selle suurusele viitavat nime Kniaž-voziera (tõlkes Järv-vürst).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]