Ümberlaadimishaagis

Allikas: Vikipeedia
Foto: Kristjan Pärnamäe

Ümberlaadimishaagis (inglise k chaser bin) on põllumajanduses kasutatav haagis, mis on varustatud väljalaadimisseadmega. Ümberlaadimishaagist kasutatakse peamiselt teravilja, väetiste ja seemnete veoks.

Ehitus[1][muuda | muuda lähteteksti]

Ümberlaadimishaagis koosneb kahest põhilisest osast: veokastist ja väljalaadimisseadmest. Väljalaadimisseade võib koosneda kas ühest diagonaalsest teost või kahest üksteise suhtes risti asetsevast teost, millest üks paikneb veokasti põhjas horisontaalselt ja teine vertikaalselt selle otsas, moodustades kujult L-tähe.

Ümberlaadimishaagiste kandevõime varieeruv tavaliselt 12–38 tonnini, aga peamiselt võrreldakse haagiste mahutavust, mis jäävad tavaliselt vahemikku 15–50 m3. Haagiste koorma ümberlaadimiseks kulub tavaliselt 2–5 minutit.

Lisadena pakutakse ümberlaadimishaagistele vertikaalteol paiknevaid materjali suunamise võimalusi. Vertikaaltigude otsad võivad olla pööratavad, mis suunavad materjali haagise suhtes piki suunal. Lisaks võivad vertikaalteod olla varustatud hüdrauliliselt liigutatava materjalisuunajaga, mis suunab materjali haagisega risti suunal.

Kasutamine[2][muuda | muuda lähteteksti]

Ümberlaadimishaagiseid kasutatakse põhiliselt põllumajanduses viljakoristuse hooajal viljaveoks. Ümberlaadimishaagised on põllul töötavate kombainide ja tee ääres olevate veoautode vaheline lüli, mille abil saavad kombainid katkematult töötada, suurendades sellega kombainide päevast tootlikkust. Ümberlaadimishaagis võib efektiivsel kasutamisel ennast ära tasuda juba kolme hooajaga.

Lisaks koristushooajale kasutatakse ümberlaadimishaagiseid külviaegseks seemne ja väetiste etteveoks. Viimast kasutatakse üpris harva, kuna väetis on korrosiooni tekitav aine ja põllumehed ei soovi kalli haagise eluiga lühendada.

Ümberlaadimishaagised on väga populaarsed USAs, Kanadas ja Austraalias, kus on laialt levinud suured põllumassiivid ja nende kasutamine hädavajalik. Viimastel aastatel on ka Euroopas hakanud ümberlaadimishaagiste arv ja kasutamine järk-järgult suurenema.

Mobiilne viljahoidla[2][muuda | muuda lähteteksti]

Mobiilne viljahoidla (Mother bin) on ümberlaadimishaagisel põhinev liikuv viljahoidla, mille eesmärki on hoiustada põllu ääres vilja, tagades sellega veoautode pidev viljaga varustatus. Mobiilseid viljahoidlaid võib segamini ajada ümberlaadimishaagistega, kuid nende peamine erinevus on kasutuseesmärk. Mobiilne viljahoidla liigub ainult tühjana ja seda kasutatakse vaid vilja paiklikuks hoiustamiseks. Ümberlaadimishaagised on ette nähtud puistematerjali ühest kohast teise transportimiseks.

Eestis toodetav SIMS METAL MV-130[3][muuda | muuda lähteteksti]

SIMS METAL MV-130 on mobiilne teraviljahoidla. Selle mahutavus on 130 m³. Teraviljahoidlal on 400 mm põranda- ja mahalaadimisteod. Tühjendustigu juhitakse traktori jõuvõtuvõllilt kiirusele 540 või 1000 p/min. Põrandatigu on hüdrauliline ja hüdrauliliselt reguleeritavaid viljavoolu uksi saab kaugjuhtimispuldi abil hõlpsasti juhtida.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Wikipedia. Chaser bin. (Vaadatud 28.04.2022)".
  2. 2,0 2,1 "YardYum. Benefits of a Chaser Bin. (Vaadatud 28.04.2022)".
  3. "SIMS Metal. (Vaadatud 28.04.2022)".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]