Tema Majesteedi Kõige Auväärsem Salanõukogu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Ühendkuningriigi salanõukogu)
Salanõukogu sümboolika

Tema Majesteedi Kõige Auväärsem Salanõukogu (inglise keeles His Majesty's Most Honourable Privy Council; lühemalt Privy Council, PC) on ametlik nõuandev organ, mis nõustab Ühendkuningriigi monarhi.

Selle liikmed ehk salanõunikud on enamasti kogenud poliitikud, kes kuuluvad (või on kuulunud) Ühendkuningriigi parlamendi Lordide kotta või alamkotta. Nõukogu liikmelisus on eluaegne, kuid monarh võib liikmeid sellest välja visata ning liikmetel on võimalik tagasi astuda. Algselt tõi valitseva monarhi surm (Demise of the Crown) kaasa nõukogu laialisaatmise, sest kõik Krooni otsusega tehtud ametisse nimetamised tühistusid. 18. sajandiks lisati valitseja surma ja nõukogu likvideerimise vahele kuue kuu pikkune vaheperiood ning 1901. aasta seadusandlike muudatustega (The Demise of the Crown Act 1901) sai Krooni tehtud ametissemääramiste püsivus täiesti sõltumatuks valitsejate vahetumisest.

Ajaloolise Inglismaa salanõukogu järeltulijana oli salanõukogu mõjuvõimas institutsioon, kuid selle poliitilisi otsuseid langetab tänapäeval üksnes üks selle komiteedest, Suurbritannia valitsuskabinet. Formaalselt nõustab nõukogu suverääni kuningliku prerogatiivi kasutamisel ning koos annavad nad (niḿe all King-in-Council) välja täidesaatvaid akte (Orders in Council). Salanõukogul endal on delegeeritud voli anda välja käske (Orders of Council), mis peamiselt reguleerivad mõningaid riiklikke institutsioone. Samuti nõustab salanõukogu suverääni kuninglike hartade väljaandmisel, mis annavad organisatsioonidele eristaatuse ning omavalitsustele linna või borough' staatuse.

Kuninganna ja salanõukogu koos kannavad ka mõningaid kohtulikke funktsioone, ehkki praktikas tegeleb juhtumite ärakuulamise ja otsuselangetamisega üksnes salanõukogu kohtukomitee (Judicial Committee of the Privy Council). Kohtukomitee koosneb kõrgematest kohtuametnikest, kes on määratud salanõunikeks: Ühendkuningriigi ülemkohtu kohtunikud, Inglismaa ja Walesi apellatsioonikohtu kohtunikud, Põhja-Iirimaa apellatsioonikohtu kohtunikud, Šotimaa kõrgeima tsiviilkohtu Inner House of the Court of Session kohtunikud, ja teiste Briti Rahvaste Ühenduse liikmesmaade kohtunikud. Varem oli salanõukogu kogu Briti impeeriumi (mitte Ühendkuningriigi) kõrgeim apellatsioonikohus ning see jätkab apellatsioonide vastuvõttu Briti Krooni sõltkondadelt, ülemereterritooriumitelt ja realt Briti Rahvaste Ühenduse liikmesmaadelt.

Nõukogu loodi 1. jaanuaril 1801 Ühendkuningriigi loomisel ning asus asendama varasemaid Inglismaa, Suurbritannia (1708–1800) ja Šotimaa Salanõukogusid.

Seda juhib Nõukogu lordpresident, kelleks on alates 6. septembrist 2022 Penny Mordaunt.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]