Öö varjud (film)

Allikas: Vikipeedia
Öö varjud
Dark Shadows
Žanr õudus, komöödia
Režissöör Tim Burton
Stsenarist Seth Grahame-Smith
Operaator Bruno Delbonnel
Helilooja Danny Elfman
Peaosades Johnny Depp
Michelle Pfeiffer
Helena Bonham Carter
Eva Green
Monteerija Chris Lebenzon
Produtsent Richard Zanuck
Graham King
Johnny Depp
Christi Dembrowski
David Kennedy
Filmistuudio Village Roadshow Pictures
Infinitum Nihil
GK Films
The Zanuck Company
Aasta 2012
Esilinastus 11. mai 2012
Kestus 113 minutit
Riik USA
Keel inglise
Eelarve 150 miljonit USA dollarit

"Öö varjud" on 2012. aastal valminud ameerika õuduskomöödiafilm, mis põhineb aastatel 19661971 loodud samanimelisel gooti õudusseriaalil.

Filmi režissöör Tim Burton ja peaosatäitja Johnny Depp on mõlemad samanimelise kultusseriaali fännid.

"Öö varjud" oli produtsendi Richard Zanucki viimane film. Ta suri 79-aastaselt 13. juulil 2012. Ühtlasi oli see Jonathan Fridi viimane film. Ta suri 77-aastaselt 14. aprillil 2012. Seriaalis oli ta mänginud peategelast Barnabas Collinsit, aga filmis oli tal pisiroll.

Ametlikult esilinastus oli 11. mail 2012 USA-s, kuigi mitteametlikult näidati seda juba päev varem.

Depp mängib 200-aastast vampiiri Barnabas Collinsit, kes on vangistatud kirstu. Ta avastatakse ja vabastatakse. Seejärel läheb ta tagasi oma kunagisse kodumajja, mis on säilinud. Seal elavad tema järeltulijad, kes moodustavad düsfunktsionaalse perekonna. Selle moodustavad perekonnapea, keda mängib Michelle Pfeiffer, tema tütar, vend ja vennapoeg. Collins avastab, et linna peamine äriettevõte, mis kunagi kuulus Collinsitele, on üle läinud tema armukadeda kunagise armastatu Angelique Bouchardi kätte. Bouchard on ise vampiir ja selletõttu surematu ning just tema muutiski Collinsi vampiiriks ja laskis ta sajanditeks kirstu aheldada. Bouchard püüab Collinsit algul võrgutada ja kui see ei õnnestu, siis ta hävitada.

Filmis on suur hulka statiste. Peamiselt mängivad nad linnarahvast. Pisiroll on mitmel seriaali "Öö varjud" või kahe selle põhjal varem, 1970 ja 1971 tehtud mängufilmi kunagisel näitlejal. Seal on näha Jonathan Fridi, kes seriaalis mängis Barnabas Collinsit, Kathryn Scotti, kes mängis tema armastatuid Josette du Presi ja Maggie Evansit, Lara Parkerit, kes mängis Angelique'i, ning David Selbyt, kes mängis Quentin Collinsit. Näha on ka Alice Cooperit, keda Barnabas peab naisvampiiriks.

Film läks maksma 150 miljonit USA dollarit. Kinode kassades tõi ta sisse 238,7 miljonit dollarit, neist USA-s ja Kanadas kokku 79,7 miljonit. Paljudes maailma riikides oli "Öö varjud" kassasissetuleku poolest aasta teine film (esimene oli "Tasujad").

"Öö varjud" sai kriitikutelt lahknevaid arvamusi. Filmiarvustusi koguv sait Rotten Tomatoes andis filmile 218 arvustuse põhjal kümnepallisüsteemis hindeks 5,3 ja kahepallisüsteemis 38% "mäda". Arvustajad on kiitnud filmi visuaalset poolt, näitlejate tööd ja hästi välja mõeldud tegelaskujusid, aga laitnud režissööritööd ja sündmustikku. Metacritic andis filmile 42 arvustuse põhjal hindeks 55%.

Mõned kriitikud on tundnud, et film ei suuda püsida kindlas žanris, vaid on vahepeal rohkem draamafilm, siis jälle komöödia- või õudusfilm, teistele on selline ebajärjekindlus just meeldinud. Film on püüdnud ka edasi anda seebiooperi tunnet, kuna ta on seriaali põhjal tehtud, ja arvustajad on eri meelt selles, kas see õnnestus.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Barnabas Collins – Johnny Depp
  • Elizabeth Collins – Michelle Pfeiffer
  • Dr. Julia Hoffman – Helena Bonham Carter
  • Angelique Bouchard – Eva Green
  • Willie Loomis – Jackie Earle Haley
  • Roger Collins – Jonny Lee Miller
  • Victoria Winters – Bella Heathcote
  • Carolyn Stoddard – Chloë Grace Moretz
  • David Collins – Gulliver McGrath