Intensiivõenduse õde-spetsialist

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Õde-spetsialist (intensiivõendus))

Intensiivi õde-spetsialist on õde, kes peale õenduse põhiõppe (üldõenduse) on läbinud ka erialase spetsialiseerumise kõrgkoolis. Intensiivõenduse õde-spetsialist on intensiivravile ja erakorralisele meditsiinile spetsialiseerunud õde, kelle pädevus ja oskused võimaldavad tal teha iseseisvaid otsuseid mitte ainult õenduses, vaid ka meditsiini valdkonnas (ilma arstita) kriitilises seisundis patsiendi käsitlemisel.

Õe-spetsialisti teadmised ja oskused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Erakorraline meditsiin – erakorralised haigusseisundid, trauma, mürgistused ja nende käsitlemine haigla- ja haiglaeelses etapis, triaaž (erakorralise meditsiini osakonnas ja kiirabis), elustamine. Õde-spetsialist võib juhtida kiirabibrigaadi, tehes iseseisvalt diagnostika- ja raviotsuseid; erakorralise meditsiini osakonna triaažis hindab iseseisvalt patsiendi seisundit (kiire läbivaatus, elulised näitajad, EKG) ning määrab haige abisaamise prioriteedi; osakonnas rakendab elupäästvaid ravivõtteid.
  • Anesteesia – üld- ja erianesteesia, farmakoloogia, preoperatiivne hindamine, trahhea intubatsioon jne.
  • Intensiivravi – erinevate haigusseisundite intensiivravi, elundkondade häired intensiivravipatsiendil. Õde oskab hinnata intensiivravil oleva patsiendi seisundit (neuroloogiline staatus, EKG jm), jälgida dünaamikat; vajadusel võtta vastu otsuseid kiiret sekkumist vajavate seisundite korral (nt hemodünaamika korrigeerimine, sedatsioon).