Rastergraafika

Allikas: Vikipeedia

Rastergraafika (ingl raster graphics, bitmap graphics) ehk pikselgraafika on arvutigraafika liik, milles kuva esitatakse pikslite (enamasti ruudukujuliste pildipunktide) maatriksina.

Piksel on rasterkujutise elementaarosa
Rastergraafika pilt suurendatult

Iga piksli asukoha määravad tema koordinaadid ristkoordinaadistikus. Kõrvaloleval pildil on üks piksel 15×15 piksli suuruses võrgustikus. Selleks et seda punkti kirjeldada, on vaja ainult üks kirje (8,8,0): esimene komponent on koordinaat X-teljel, teine koordinaat Y-teljel ja kolmas piksel määrab värvi (arvutitehnikas väljendatakse pikslite andmed mõistagi kahendsüsteemis). Kokku on siin pildi kirjeldamiseks vaja 16×16 = 256 niisugust kirjet.

Rasterkuva esitab arvuti ekraan, samuti printer ja digikaamera (erinevalt nt plotterist, mis loob kuva vektorgraafika abil). Rastergraafika puudusteks vektorgraafikaga võrreldes on geomeetriliste kujundite ebatäpne esitus (nn trepiefekt) ja suhteliselt suur salvestusmaht. Samuti võib digitaalkuva skaleerimisega (kuva suuruse muutmisega) kaasneda infokadu info heleduse- ja värvimoonutuste kujul.

Parameetrid[muuda | muuda lähteteksti]

Rasterkuva kvaliteedi määravad lahutusvõime (resolutsioon) ja värvisügavus.

  • Lahutusvõimet on võimalik väljendada kas kuva suurusena või pikslitihedusena:
    • kuva suurus on ekraani täitva kuva pikslite arv reas × pildiridade arv (nt 1920×1080 px) või pikslite üldarv (nt 8 Mpx, peamiselt digikaamerate korral);
    • pikslitihedust väljendatakse pildipunktide arvuga pikkusühiku, enamasti tolli kohta, tähis ppi (pixel per inch); kõige enam kasutatakse pikslitihedusi 150 ja 300 ppi.
  • Värvisügavust näitab pikslite värviesituseks kasutatav bittide arv. Näiteks 8-bitise värvisügavuse korral on RGB-värvisüsteemis võimalik esitada teoreetiliselt kuni 16,7 miljonit värvitooni.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuva Kuva suurus ja värvisügavus Pikslitihedusi
Foto (7 megapikslit) 3072×2304×24 13×10 cm suurune foto: 600 ppi
A4 (kogu paberit täitev): 260 ppi
Kuvari ekraan 1280×1024×24 17" ekraanil 96 ppi
DVD-film (PAL) 720×576×24 32" teleri ekraanil: rõhtsihis 12 ppi, püstsihis 32 ppi

Levinuimad rastergraafika failivormingud[muuda | muuda lähteteksti]

Rasterpilte on võimalik esitada erinevates failivormingutes:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]