Propüülrühm

Allikas: Vikipeedia
n-propüül-, i-propüül- ja tsüklopropüülrühmad

Propüülrühm on molekuli osa (substituent), mis koosneb üksiksidemetega seotud süsiniku ja vesiniku aatomitest ja milles on 3 süsiniku aatomit.

Kvantitatiivselt vastab propüülrühm propaani molekulile, milles puudub üks vesiniku aatom. Propüülrühma üldvalem on –C3H7, mille lühendina (sümbolina) kasutatakse –Pr. Propüülrühm ei ole reaalselt esinev aineosake, vaid formaalne vaba valentsiga rühm, millega molekulis on seotud veel mingi aatom või rühm.

Propüülrühma tähenduses on kasutatud ka terminit "propüülradikaal", mille põhitähendus on vaba radikaal Pr, mis tähendab reaalset ebastabiilset intermediaati ja mitte formaalset molekuli osa, nagu seda on propüülrühm.

Nii nagu propaani molekulil esineb struktuuriisomeeria, nii esineb ka propüülrühmal kaks isomeeri:

  • normaalne propüül ehk n-propüül CH3-CH2–CH2– (süstemaatiline nimetus on propüül)
  • isopropüül ehk i-propüül (CH3)2-CH– (süstemaatiline nimetus on 2-propüül).

Tsüklopropüülrühm ehk c-propüülrühm vastab propüülrühma definitsioonile selles mõttes, et selles on 3 süsiniku aatomit, mis on ühendatud ainult üksiksidemetega, kuid need moodustavad tsüklilise struktuuri ning ühel süsiniku aatomil on C–H asemel C–R side (siin R on määratlemata aatom või aatomite kooslus, molekuli osa). Tsüklopropüülrühma valem ei ole –C3H7, vaid –C3H5. Mõnikord peetakse ka tsüklopropüüli propüülrühmaks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]