Mask

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib näo ees hoitavast esemest, filmi kohta vaata artiklit Mask (film), Bauhausi albumi kohta vaata artiklit Mask (Bauhausi album).

Maailma vanimaks maskiks peetav kivimask (7000 eKr)

Mask on ese, mida tavaliselt hoitakse näo ees kaitse-, varje-, moondamis-, rituaal-, esinemis- või meelelahutuseesmärgil.

Maskid on ajaloo vältel kogu maailmas olnud väga tähtsad rituaalide läbiviimisel. Koos näitekunsti arenemisega rituaalidest said maskid ka oluliseks teatri osaks. Naervast (komöödia) ja nutvast (tragöödia) maskist on saanud teatri ja näitekunsti sümbol. Rituaalsed ja teatris kasutatavad maskid on näokatted, mille eesmärk on muuta kandja mittetuntavaks või teha ta teatud inimese või olendi näoliseks.

Kaitsemaskid[muuda | muuda lähteteksti]

Kaitsemaskide põhiline eesmärk on hingamisteid kaitsta bakterite, viiruste, tolmu, saastunud vedeliku pritsmete eest. Meditsiinilised maskid kaitsevad nii patsienti kui ka arsti bakterite eest. Respiraator (klapiga mask) on põhiliselt kasutusel tolmustes tingimustes, aga on ka respiraatoreid, mida tarvitatakse bakterite ja viiruste tõrjeks.[1]

Praktilised maskid[muuda | muuda lähteteksti]

Maske kasutatakse ka praktilistel eesmärkidel, enamasti on neil kaitsefunktsioon.

Keevitusmaske[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Meditsiinilise maski valmistamise juhised ettevõtjatele & Isetehtud maski valmistamise soovitused eraisikutele" (PDF). EAS. Vaadatud 11.03.2021.