Robert Wangila

Allikas: Vikipeedia
Poks
Riik Keenia
Kuld 1988 II kergekeskkaal

Robert Wangila (3. september 1967 Nairobi24. juuli[1] 1994 Las Vegas) oli Keenia poksija.

Wangila võitis II kergekeskkaalus (kuni 67 kg) 1988. aasta Souli olümpiamängude poksivõistlustel kuldmedali ja tuli olümpiavõitjaks.[2] See oli Keenia esimene ja on seni olnud ainuke olümpiakuldmedal poksis ning ka teistel spordialadel peale kergejõustiku.

Wangila (poksijanimega Wangila Napunyi) poksis veebruarist 1989 kuni juulini 1997 elukutselisena. Ta osales kokku 27 kohtumisel ning võitis neist 22 (neist 16 nokaudiga) ja kaotas 5 (need kõik nokaudiga) kohtumist.

Wangila poksis 22. juulil 1994 Las Vegases David Gonzálezega. Kohtunik katkestas võistluse 9. raundil, sest Wangila ei olnud enam suuteline edasi võistlema. Kohtumise võitjaks määrati tehnilise nokaudiga González, mille vastu hiljem protestisid Wangila esindajad, sest katkestamise hetkel juhtis Wangila punktidega.

Wangila kaotas hiljem riietusruumis teadvuse ning viidi haiglasse. Ta suri ülejärgmisel päeval haiglas. Kuna ta oli USA-s olnud ajal pöördunud islamisse, nõudis ta abikaasa, et Wangila maetaks islami kommete kohaselt. Selle vastu protestisid Wangila kristlikud sugulased Keenias. Kohtunik USA-s tegi otsuse abikaasa kasuks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]