Aluspüksid

Allikas: Vikipeedia
Meeste aluspüksid
Naiste aluspüksid

Aluspüksid on aluspesu hulka kuuluv riietusese, mida kantakse alakehal vastu ihu või teiste aluspükste peal (tavaliselt ülejäänud rõivaste all).

Otstarve[muuda | muuda lähteteksti]

Aluspükste kandmisel on mitmeid põhjuseid. Enamasti kantakse neid hügieenilistel eesmärkidel, et vältida rõivaste ja muude esemete määrdumist alakeha eritistega, külmakaitseks, mugavuse suurendamiseks, häbemepiirkonna ja tuharate varjamiseks, ka ilu pärast ning erootilistel eesmärkidel, et tõsta seksuaalset külgetõmmet.

Kuigi aluspükse kantakse muuhulgas alakeha soojana hoidmiseks, et vähendada põie-, neeru- ja naistel munasarjapõletiku ohtu, võib meestel liiga soe aluspesu mõjuda halvasti spermatosoidide kvaliteedile.

Materjalid[muuda | muuda lähteteksti]

Aluspesu valmistamisel kasutatakse kõige rohkem puuvillast riiet, puuvilla sisaldavaid materjale (puuvill on tihti segatud elastaani või muude sünteetiliste kiududega) ning sünteetilisi mikrokiudseid materjale (näiteks lycra ja nailon).

Lõiked[muuda | muuda lähteteksti]

Meeste brief'id
Naiste püksikute lõiked
G-stringe kandev naine rannas
Meeste bokserid
Meeste liibuvad bokserid

Vastavalt lõikele on aluspükstel mitmesuguseid nimetusi.

Trussikud ehk lühikesed aluspüksid on ihul kantavad meeste aluspüksid, mis ulatuvad tuharate alumise piirini või sellest pisut allapoole. Varem olid kasutusel peamiselt laiad, vabalt langevad trussikud, nüüd kasutatakse enamasti selliseid, mis hoiavad vastu keha. Trussikute eesosas võib olla nööbitav või nööpideta pilu, mida saab kasutada urineerimise hõlbustamiseks.

Nii meeste kui ka naiste lühikesi keha ligi hoidvaid aluspükse nimetatakse brief'ideks. Brief'id võivad erineda vöökoha kõrguse ja (kujuteldava) välisküljeõmbluse pikkuse poolest.

Pepuvahepüksid ehk stringid on kitsad aluspüksid, mis eesosas katavad ainult häbeme piirkonda. Stringide alavormide seas on g-string ehk nöörstring, mille tagaosa kujutab endast kitsast tuharate vahel jooksvat riideriba, ning Ameerikas levinud jockstrap, mille tagaosa koosneb kahest laiast elastsest ribast, mis hoiavad suguti ja munandid kindlalt paigas. Stringide kohta kasutatakse inglise keeles ka nimetust athletic supporter ("sportlik toetaja"), sest nende algne eesmärk oli toetada ja fikseerida meeste suguelundeid, et vältida sportimisel tekkida võivaid vigastusi.

Bokserid on pikema reieosaga mitteliibuvad aluspüksid.

Liibuvad bokserid ehk bokser-brief'id on 1990. aastatel välja töötatud aluspüksid, mis on liibuvad nagu tavalised lühikesed aluspüksid, kuid pikema reieosaga nagu bokserid. Nende kohta kasutatakse ka väljendeid trunk (inglise keeles "tüvi") ja square-cut (inglise keeles "ruudukujuline"). Tavaliselt langevad laiali laotatud liibuvatel bokseritel laius ja kõrgus kokku.

Pikad aluspüksid ehk pikk aluspesu on pahkluudeni ulatuvad aluspüksid. Neid kantakse kas sooja hoidmiseks (sealhulgas näiteks põlveliigeste kaitseks külma eest, mispuhul on need enamasti vastu keha hoidvad ning teiste aluspükste peal kantavad) või pidžaama osana (kujult laiad, vabalt langevad).

On ka muid, tavaliselt spetsiaalse otstarbega aluspükste lõikeid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]