Aeroobika

Allikas: Vikipeedia
Aeroobika, 1985

Aeroobika on muusika saatel läbiviidav tempokas rütmivõimlemise rühmatreening.

Sõna "aeroobika" tuleneb mõistest "aeroobne" (ladina keeles aer 'õhk'), mis tähistab organismis hapniku vahendusel toimuvaid energeetilisi protsesse, st aeroobsel treeningul kulgeb energia tootmine hapniku osalusel.

Aeroobikatreening algab tavaliselt soojendusega, sellele järgnevad suure intensiivsusega aeroobne osa ja lihastreening ning lõpuks lõdvestus- ja venitusharjutused. Treeningu pikkus on tavaliselt 45–75 minutit.

Aeroobika sai alguse USAst ning populaarseks muutus see 1970.–1980. aastatel. Aeroobika on tänapäeval maailmas üks suurema harrastajate hulgaga tervisespordialasid. Tuntud aeroobika populariseerija oli ameerika filmitäht Jane Fonda.

Alates 1990. aastatest on välja kujunenud väga palju aeroobikastiile, mis erinevad intensiivsuse, koreograafiastiili ja keerukuse, kasutatava muusika ja abivahendite poolest. Eestis on aeroobikastiilid üldiselt tuntud ingliskeelsete nimetuste järgi: step, body, combo, bodypump, fatburn, latino jt.

Lisaks harrastusaeroobikale eksisteerib võimlemisalana sportaeroobika. Alates 1995. aastast korraldab Rahvusvaheline Võimlemisföderatsioon (FIG) sportaeroobika maailmameistrivõistlusi.