Zoja Kosmodemjanskaja

Allikas: Vikipeedia
Zoja Kosmodemjanskaja

Zoja Kosmodemjanskaja (vene Зоя Анатольевна Космодемьянская, aastani 1930 Zoja Kozmodemjanskaja, vene Зоя Анатольевна Козмодемьянская; 13. september 1923; Ossino-Gai, Gavrilovka rajoon, Tambovi oblast29. november 1941; Petrištševo, Ruza rajoon, Moskva oblast) oli Nõukogude Punaarmee luurediversioonigrupi liige, kommunistlik noor.

Moskva 201. keskkooli lõpuklassi õpilasena astus ta 1941. aasta oktoobris hävituspataljoni. Kosmodemjanskaja saadeti Punaarmee läänerinde sõjaväeluure – Artur Sprogise juhitud luure ja diversiooniüksuse s/o 9903 poolt vaenlase tagalasse luurele ja ta süütas seal 27/28. novembril 1941 asulas elumaja, kus elasid Saksa sõjaväelased. Ta peeti kinni ja hukati. Elumaja hävitades lähtus Kosmodemjanskaja Nõukogude kõrgema sõjaväejuhtkonna "põletatud maa taktika" käskkirjast.

„Kõrgema Ülemjuhataja Stavka käskkiri № 0428, 17 november 1941. aastal

"Vajalik on jätta saksa armee ilma võimalustest paikneda külades ja linnades, ajada saksa vallutajad välja kõigist asustatud punktidest külma kätte lagedale, välja suitsetada nad kõigist ruumidest ja soojadest peidukohtadest ning sundida neid külmetama palja taeva all. Lõhkuda ja põletada maani maha kõik asustatud punktid saksa vägede tagalas 40—60 km ulatuses eesliinist ja 20—30 km ulatuses vasakule ja paremale maanteedest. Asustatud punktide hävitamiseks nimetatud raadiuses kaasata kohe lennuvägi, laialdaselt kasutada suurtüki- ja miinipildujatuld, luurekomandosid, suusatajaid ja diversioonigruppe, kes on varustatud süütesegupudelitega, granaatide ja lõhkeainetega. Meie vägede sunnitud lahkumisel ... viia endaga kaasa nõukogude elanikud ja kohustuslikus korras hävitada ilma eranditeta asustatud punktid, et vastane ei saaks neid kasutada".“

[1]

Zoja Kosmodemjanskaja sai postuumselt Nõukogude Liidu kangelase aunimetuse[2]. Ta on hiljem ümber maetud Moskvasse Novodevitšje kalmistule.

Tema noorem vend Aleksandr Kosmodemjanski oli Nõukogude suurtükiväeohvitser. Langes 1945. aastal lahingus Ida-Preisimaal. Talle anti Nõukogude Liidu kangelase nimetus. Ta on hiljem ümber maetud Moskvasse Novodevitšje kalmistule oma õe kõrvale.

Nende ema Ljubov Kosmodemjanskaja on kirjutanud Teises maailmasõjas langenud lastest raamatu "Jutustus Zojast ja Šurast".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Suure Isamaasõja legendid. Zoja Kosmodemjanskaja", vene keeles, 1.[1] ja 2. [2]