Yadkin

Allikas: Vikipeedia

Yadkin ehk Yadkini jõgi on jõgi USA-s Põhja-Carolina osariigi keskosas, Pee Dee jõe ülemjooks, üks Põhja-Carolina suuremaid jõgesid.

Jõe pikkus on 321 või 325 km.

Ta saab alguse osariigi loodeosast Blue Ridge Parkway juurest Blue Ridge'i mägedest ning voolab edelasse.

Alates ühinemisest Uwharri jõega (Uharie jõgi) hakkab ta kandma Pee Dee jõe nime. Cheraw' lähedal, Troyst lääne pool jõuab jõgi kärestikuna Lõuna-Carolina osariiki. Pee Dee jõgi suubub Atlandi ookeani. Koos Pee Dee jõega on jõe pikkus umbes 700 km.

Jõgi on mitmes kohas vee ja elektrienergia saamiseks ning üleujutuste vältimiseks tammidega paisutatud. Tähtsamad veehoidlad on (ülemjooksust alamjooksu poole) W Kerr Scotti veehoidla, High Rocki järv ja Badini järv.

Paljud Põhja- ja Lõuna-Carolina piirkonnad saavad vee Yadkini või Pee Dee jõest. Põua ajal vaieldakse vee jaotamise üle.

Jõgi on laialdaselt kasutusel puhkealana. Kevadel ja varasuvel püütakse kala. Sõidetakse kanuuga ja parvega. Jõgi voolab osalt läbi Pilot Mountain State Park'i. Seal, kus jõgi läheb üle Pee Dee jõeks, on jõe ääres Morrow Mountain State Park ja Uwharrie metsakaitseala.

Jõe ülemjooksu piirkonnas rajasid Määrimaa päritolu ümberasujad Bethlehemist Pennsylvania osariigist 1753 Wachovia koloonia. Kuni Iseseisvussõjani tuli Pennsylvaniast tuhandeid koloniste, kes olid enamalt jaolt saksa ja iirišoti päritolu.

Jõe järgi on nime saanud Yadkini maakond.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]