Xubuntu

Allikas: Vikipeedia
Xubuntu
Xubuntu 22.04 (Jammy Jellyfish)
Ettevõte/arendaja Xubuntu kogukond
OS-i tootepere GNU/Linux
Lähtekoodi tüüp vaba ja avatud
Algne versioon 23. juuni 2006
Stabiilne väljalase 23.04 LTS (Lunar Lobster) / 20. aprill 2023
Paketihaldur dpkg
Tuuma tüüp monoliitne kernel
Vaikekasutajaliides Xfce
Veebisait www.xubuntu.org

Xubuntu on Ubuntu Linuxi distributsioon, mis kasutab Xfce töölauda. See teeb nimetatud distributsiooni mahult väiksemaks ja riistvara suhtes vähem nõudlikuks ("kergemaks")[1] Gnome ja KDE töölaudadega sõsarversioonidest ning seetõttu sobib Xubuntu hästi vanematele arvutitele ja ka "õhukeste terminalide" (thin client) võrkudes.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Xubuntu tuleb nimede Xfce ja Ubuntu ühendamisest. Xfce on lühend sõnadest XForms Common Environment (XVormide üldine keskkond) ning sõna "ubuntu" tähendab bantu keeltes, sh suulu ja xhosa keeles, 'inimlikkust teiste suhtes'. Nimel Xubuntu pole mingit erilist tähendust.

Paketihaldus[muuda | muuda lähteteksti]

Xubuntu kasutab Ubuntu repositooriume, seega saab selle kasutaja soovi korral paigaldada kõiki programme, mis neis leiduvad. Töölaua koostamisel kasutatakse võimalikult palju GTK2 baasil ehitatud programme.

Xubuntut levitatakse ühel CD-l, mis toimib nii LiveCD-na kui ka installimise CD-na.

Kõik Xubuntu paketti kuuluvad rakendused saab olemasolevale Ubuntu süsteemile lisada ka uut süsteemi paigaldamata. Kui valida järgmisel sisselogimisel seansiks "Xfce", ongi kasutajal ees Xubuntu töölaud.

Lisaks graafilisele keskkonnale on võimalus pakette paigaldada ka ilma graafilise liideseta, sisestades terminali sudo apt-get install xubuntu-desktop.

Süsteemi töönõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Xubuntu paigaldatakse kahest CD-kettast ühelt. Kumbki nõuab 1,5 GB ruumi kõvakettal. Desktop CD nõuab 192 MB RAM-i. Alternate CD, mis kasutab tekstipõhist installerit, nõuab vähemalt 64 MB RAM-i ja annab ühtlasi juurdepääsu installimise lisavõimalustele.

Kui Xubuntu on installitud, siis saab ta töötada 192 MB RAM-i abil, kuid tungivalt soovitatakse vähemalt 256 MB RAM-i olemasolu.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]