Xabi Alonso

Allikas: Vikipeedia
Mitte segi ajada Xaviga


Xabi Alonso (2012)
Kuld 2010 jalgpall
Kuld 2008 jalgpall
Kuld 2012 jalgpall

Xabier Alonso Olano (sündinud 25. novembril 1981 Tolosas) on hispaania endine jalgpallur, poolkaitsja.

Ta mängis klubikarjääri jooksul Hispaanias Madridi Realis, Real Sociedadis, SD Eibaris, Inglismaal Liverpoolis ja Saksamaal Müncheni Bayernis.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Xabi debüteeris Hispaania koondises 2003. aasta aprillis Ecuadori jalgpallikoondise vastu.

2004. aasta EM-valikgruppi ei suutnud Hispaania võita, sest kaotas kodus Kreeka jalgpallikoondisele ja tegi võõrsil 2 viiki. Kreeka kaotas võõrsil ka Ukraina jalgpallikoondisele, kuid võitis ülejäänud mängud ja alagrupi Hispaania ees. Xabi Alonso osales 2 mängus, neist 1 korra algrivistuses. Kuid lisavalikmängudes alistati Norra jalgpallikoondis nii kodus kui võõrsil ja pääseti Portugalis toimuvale finaalturniirile.

Finaalturniiril loositi Hispaania ja Kreeka taas samasse alagruppi. Hispaania pidas avakohtumise 12. juunil Venemaa jalgpallikoondise vastu. Xabi Alonso vahetati platsile 59. minutil ja juba järgmisel minutil lõi Juan Carlos Valerón mängu ainsa värava. 16. juunil ei osalenud Xabi Alonso teises alagrupimängus, milles Hispaania viigistas 1:1 Kreekaga. 20. juunil vajas Hispaania viimases alagrupimängus korraldajamaa vastu viiki, aga kaotas 0:1; Xabi Alonso tegi kogu kohtumise kaasa. Portugali jalgpallikoondis võitis alagrupi. Kreeka ja Hispaania jagasid teist kohta ja väravate vahe oli võrdne, aga Kreeka oli löönud 4 väravat Hispaania 2 vastu. Kreeka läks alagrupist edasi ja tuli Euroopa meistriks, alistades finaalis uuesti Portugali, Hispaania langes välja.

Xabi Alonso (2005)

2006. aasta MM-valikgruppi ei suutnud Hispaania samuti võita. Hispaania ning Serbia ja Montenegro jalgpallikoondis lõpetasid mõlemad kaotusteta, aga viike tegi Hispaania 5 lõunaslaavlaste 4 vastu. Järgnesid lisavalikmängud Slovakkia jalgpallikoondise vastu. 12. novembril 2005 peetud kodumängus sekkus Xabi Alonso vahetusest 65. minutil, kui Hispaania oli arvulises ülekaalus ja läks 3:1 ette. Kohtumine lõppes 5:1. 16. novembril peetud kordusmängus osales Xabi Alonso algusest lõpuni. 1:1 viigist Hispaaniale enam kui piisas ja meeskond pääses Saksamaal toimunud finaalturniirile.

14. juunil toimus esimene alagrupimäng, milles Hispaania alistas Ukraina. Xabi Alonso lõi oma elu esimese koondisevärava, viies Hispaania 13. minutil juhtima, ja vahetati 55. minutil välja. 19. juunil alistas Hispaania ka Tuneesia jalgpallikoondise 3:1 ja tagas edasipääsu; Xabi Alonso mängis kogu kohtumise. 23. juunil alistas Hispaania ilma Xabi Alonso abita Saudi Araabia jalgpallikoondise ja võitis alagrupi Ukraina ees. 27. juunil kaotas Hispaania Prantsusmaa jalgpallikoondisele 1:3 ja langes välja; Xabi Alonso mängis kogu kohtumise.

2008. aasta EM-valikgrupi võitis Hispaania Rootsi jalgpallikoondise ees. Kumbki võitis omavahelise kodumängu ja mõlemad pääsesid finaalturniirile Austriasse.

10. juunil alistas Hispaania esimeses alagrupimängus Venemaa 4:1 ja Xabi Alonso sekkus mängu 77. minutil eduseisus 3:0. 14. juunil alistas Hispaania Rootsi David Villa üleajal löödud väravast 2:1 ja tagas alagrupivõidu. 18. juunil võitis Hispaania ka Kreeka 1:0, Alonso mängis kogu kohtumise, oli Hispaania kapten ja valiti kohtumise parimaks mängijaks. 22. juunil toimus veerandfinaal Itaalia jalgpallikoondise vastu, mis lõppes väravateta. Hispaania läks pärast penaltiseeriat poolfinaali, Alonso ei mänginud. 26. juunil alistas Hispaania poolfinaalis Venemaa teist korda 3:0 ja Alonso vahetati sisse 69. minutil seisul 1:0. 29. juunil alistas Hispaania finaalis Saksamaa jalgpallikoondise Fernando Torrese 33. minuti väravast 1:0 ja Alonso vahetati platsile 63. minutil. Alonsot ei valitud nende 9 hispaanlase hulka, kes pääsesid turniiri sümboolsesse koondisse.

Xabi Alonso (2009)

Valitseva Euroopa meistrina kutsuti Hispaania Lõuna-Aafrikas toimunud konföderatsioonide karikavõistlustele. 14. juunil alistas Hispaania Uus-Meremaa jalgpallikoondise 5:0 ja Xabi Alonso mängis kogu kohtumise. 17. juunil alistas Hispaania Iraagi jalgpallikoondise 1:0, Alonso mängis algusest lõpuni ja sai 38. minutil kollase kaardi. Lõpuks võitis Hispaania 20. juunil ka LAV-i jalgpallikoondise 2:0 (Alonso ei mänginud). 24. juunil tegi Alonso kaasa kogu poolfinaali USA jalgpallikoondise vastu ja Hispaania kaotas 0:2. Kolmanda koha kohtumises saadi taas kokku LAV-iga ja lonso mängis taas terve matši. 73. minutil läks LAV juhtima, 88. ja 89. minutil vastas Daniel Güiza kahe väravaga, aga üleajal LAV viigistas. Lisaajal lõi Alonso võiduvärava ja valiti kohtumise parimaks mängijaks.

2010. aasta MM-valigrupis võitis Hispaania kõik kohtumised, sealhulgas Eesti jalgpallikoondise nii kodus kui võõrsil 3:0. Xabi Alonso lõi ühe värava: penalti võõrsil Türgi jalgpallikoondise vastu, mis võrdsustas seisu 1:1.

LAV-is toimunud finaalturniiril oli Xabi Alonso igas Hispaania matšis algrivistuses. Hispaania alustas 0:1 kaotusega Šveitsi jalgpallikoondisele 16. juunil, kuid võitis 21. juunil David Villa väravatest 2:0 Hondurase jalgpallikoondise ja 25. juunil 2:1 Tšiili jalgpallikoondise. Sellest piisas, et Tšiili ees alagrupp võita. Tšiili vastu vahetati Alonso 73. minutil välja. 29. juunil alistas Hispaania Villa väravast 1:0 Portugali. Alonso sai mängu 74. minutil kollase kaardi ja vahetati üleajal välja. 3. juulil alistas Hispaania 1:0 Paraguay jalgpallikoondise. Mängu 59. minutil teenis Hispaania penalti, mida läks lööma Alonso, kuid Paraguay väravavaht Justo Villar tõrjus Alonso löögi. Alonso vahetati seisul 0:0 75. minutil välja. Poolfinaalis võitis Hispaania 7. juulil Carles Puyoli 73. minuti väravast Saksamaa 1:0 ja Alonso vahetati üleajal välja. Finaalis Hollandi jalgpallikoondise vastu 11. juulil lõppes normaalaeg väravateta, Alonso vahetati 87. minutil välja, aga lisaajal lõi Andrés Iniesta võiduvärava ja Hispaania tuli maailmameistriks.

2012. aasta EM-valikgrupis võitis Hispaania kõik kohtumised. Xabi Alonso lõi ühe värava: 7. oktoobril 2011 23. minutil võõrsil Tšehhi jalgpallikoondise vastu 2:0, mis jäigi lõpptulemuseks.

Finaalturniiril oli Xabi Alonso iga Hispaania mängu algrivistuses. 10. juunil alustas Hispaania alagrupiturniiri 1:1 viigiga Itaalia vastu. 14. juunil võitis Hispaania 4:0 Iirimaa jalgpallikoondise, Xabi Alonso sai 54. minutil kollase kaardi ja vahetati 65. minutil välja. 18. juunil võitis Hispaania 1:0 Horvaatia jalgpallikoondise ja sellega alagrupigi Itaalia ees. Veerandfinaalis alistas Hispaania 23. juunil Prantsusmaa 2:0, kusjuures Alonso lõi mõlemad väravad: 19. minutil ja penaltist üleajal. Ta valiti ka kohtumise parimaks mängijaks. 27. juunil ei löödud poolfinaalis Portugaliga väravaid. Alonso sai 113. minutil kollase kaardi ja hukkas penaltiseerias esimese penalti, aga ülejäänud Hispaania mängijad ei eksinud ja Hispaania võitis. Finaalis kohtuti 1. juulil taas Itaaliaga, aga seekord võitis Hispaania 4:0. Alonso oli üks 10 Hispaania mängijast, kes valiti turniiri sümboolsesse koondisse.

Xabi Alonso Baskimaa koondises (2011)

Baskimaa jalgpallikoondises debüteeris Xabi Alonso 29. detsembril 2001 Ghana jalgpallikoondise vastu ja sellest ajast peale kutsuti teda sageli koondisse, kuigi ta tavaliselt ei saanud tiheda töö tõttu osaleda.

Xabi Alonso esindas aastatel 2003–2014 Hispaaniat 114 kohtumises, lüües 16 väravat, ja Baskimaad 5 kohtumises (väravaid ei löönud).

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Xabi Alonsol on kaks venda. Mikel Alonso on samuti aastaid La Ligas mänginud, kuigi pole Hispaania koondisse pääsenud, ja vend Jon on jalgpallikohtunik.

Xabi Alonso on abielus Nagore Aramburuga. Neil on kaks last, poeg Jontxu ja tütar Ane. Kui Nagore esikpoega ilmale tõi, jäi Xabi tema kõrvale ega osalenud UEFA Meistrite Liiga mängul Milano Internazionale vastu.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Liverpool
Madridi Real
Müncheni Bayern

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]