X10

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tööstusstandardist; teiste tähenduste ja kasutuste kohta vaata x10 (täpsustus).

X10 on avatud rahvusvaheline tööstusstandard, milles on kirjeldatud suhtlemisvõimalus kodutehnikaseadmete (domotics) vahel, mis saavad suhelda andmeid vahetades elektrijuhtmete või raadiolainete abil.
X10 leiutati 1975. aastal ettevõttes Pico Electronics (Šotimaa) kodutehnika juhtimiseks.
Alternatiive sellele, millel on rohkem võimalusi DLNA, KNX, INSTEON, BACnet ja LonWorks.

Signaali levik[muuda | muuda lähteteksti]

X10 signaal levib mööda elektrijuhtmeid ehk X10 signaal moduleeritakse olemasoleva elektripinge ühele faasile. X10 seadmed jagunevad kahte rühma: signaali saatjad (transmitter) ja signaali vastuvõtjad (receiver). Mõned seadmed võivad olla korraga nii saatjad kui ka vastuvõtjad. Iga vastuvõtja X10 võrgus omab aadressi, mis koosneb kahest osast: maja kood (house code) ja ühiku kood (unit code). Maja koodi tühistatakse tähtedega A-st P-ni. Ühiku koode tähistatakse numbritega 1-st 16-ni. Teiste sõnadega on võimalik X10 võrku panna korraga kuni 256 moodulit või seadet. Seadme aadressi määramine on väga lihtne, näiteks kergteisaldatavatel X10 moodulitel on küljes 2 pööratavat aadressi ketast, mille kombinatsioon moodustabki antud mooduli aadressi.
Signaal saab levida ka raadiolainete abil, kus edastatakse neid sagedusel 120 kHz.
Enamus seadmeid on ühendatud pistikutega, kuid on ka raskemaid seadmeid, mis asendavad pistikuid, lüliteid. Suhteliselt kõrge kandesagedus ei lase signaalil läbida transformaatoreid või faaside vahelist ja mitmefaasilisi võrke ning võrgustikke lõhestatuid faase. Lõhestatud võrkude puhul faasisignaali ülekandmiseks faasist faasi võib kasutada tavapärast kondensaatorit, kuid mitmefaasiliste võrkude ja lõhestatud faasi puhul jääb lihtsast kondensaatorist väheseks, tuleb kasutada aktiivset kordajat. Signaali edastamisel faasist faasi tuleb arvestada tingimust, et biti edastamine nullpunkti läbimisel algab nullist. Sel põhjusel üleminekul faasist faasi, signaal nihutatakse 1/6 tsüklit.
Teine oluline aspekt on võime blokeerida signaale väljaspool võrku, näiteks ühe võrgu seadmed ei mõjuta järgmise maja võrku. Sel juhul blokeerib signaale induktiivne filter.

Protokol X10[muuda | muuda lähteteksti]

Edastatav üle võrgu pakett koosneb aadressidest ja käskudest, need on saadetud kontrolleriga moodulile. Keerulisemad kontrollerid on võimelised küsima teavet mooduli seisundi kohta. See seisund võib olla lihtne ("sees" või "väljas"), täpsustab arvuline väärtus (praegune väärtus, heledus, temperatuur või andmete mudelt anduritelt).
Sõltumata sellest, edastamine keskmise (elektrilises võrgu või raadio), X10 paketid koosnevad:

  • 4 bitti – kood kodus;
  • 4 bitti – kood moodul (saab valida moodulite arvu);
  • 4 bitti – meeskond.

Segaduste vältimiseks ja mugavuse kodu kood on kehtestatud läbi ladina tähe "P" ja mooduli kood – numbritega 1–16.
Kui võrk on paigaldatud, iga moodul on konfigureeritud nii, et reageerib ühele 256 aadressist. Iga moodul reageerib ainult käskudele, mis on saadetud talle otse.
Tuleb märkida, et ei ole mingeid piiranguid kasutamise kohta. Rohkem kui üks maja kood üleandmise korral aga eetrisse käske "omakorda kogu maailm" või "välja lülitada kõik moodulid" mõjutab ainult moodulite üks kood kodus. Seega koode majades saab kasutada eraldi tsoonides.

5 kategooriat[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kontrollerid (taimer, valgustundlikud, liikumistundlikud, kaugjuhitavad, arvutiga juhitavad) sh stardikomplektid. Erinevate kontrolleritega saab juhtida erinevaid asju, näiteks taimer lülitab kindlal ajal sisse/välja majapidamismasinaid (küte, pesumasin jpm), valgusintensiivsustundlikkusega kontroller "näeb" millal "lõppeb päev" ning päike loojub või millal algab koit.
  2. Moodulid (kergteisaldatavad seinapistikupessa sisestatavad moodulid, olemasolevate seinalülitite sisse paigaldatavad mikromoodulid, nutikad seinalülitid, DIN relsile paigaldatavad moodulid, lambipessa keeratavad moodulid)
  3. Lisaseadmed (filtrid, signaali võimendid, signaali blokeerijad, testrid professionaalsele paigaldajale)
  4. Eraldi tahaks esile tõsta X10 valikusse kuuluvat turvasüsteemi, mille juurde saab lisada juhtmevabu infrapunaandureid, kontaktandureid ja ka kõiki olemasolevaid juhtmega andureid, sama turvakonsooli kaudu saab juhtida elektriseadmeid. Samu seadmeid saab juhtida ka eemalt tavalise telefoni või mobiiltelefoni teel. Lisavõimaluseks on pealt kuulata kodus toimuvat.
  5. X10 tootevalikusse kuuluvad veel mitmesugused väga huvitavad multimeediatooted, nagu juhtmevabu audio/videosignaali ülekandjaid, juhtmevabu (turva)kaameraid, videosalvesteid, videovalvesüsteemid, multipleksereid, statiive, kaugjuhtimispulte jpm. Antud multimeediatoodete kasutusvaldkond on väga lai. Nende toodete abil on võimalik ilma kaableid kasutamata levitada hoones või hoonete vahel audio/video signaali, mis pärineb TV, video, turvakaameratelt. Samuti on meie (?) valikus palju turvakaameraid, mida on võimalik ühendada kasvõi arvutiga ja sealtkaudu läbi Interneti näidata soovitud pilti tervele maailmale. Valikus on ka pulte, millega saab juhtida kõiki olemasolevaid TV, SAT, video-, audio- või X10 ühilduvaid seadmeid. Väga lai on ka mitmesuguste tarvikute valik.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]